Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hiljade ljudi u BiH travu mogu početi pretvarati u novac

krave1

Bosna i Hercegovina do kraja godine treba u Tursku izvesti blizu 6.000 tona mesa. Prvi kontigent od 42 tone junetine već je otišao sa aerodroma u Tuzli 2. juna.

Stručnjaci ocjenjuju da je ovo historijska šansa za Bosnu i Hercegovinu. Hiljade nezaposlenih u zemlji travu mogu početi pretvarati u novac. To bi dodatno uposlilo i veći broj veterinara. Ali i druga zanimanja. Projekt bi više nego i jedan drugi mogao vratiti ljude na sela, piše Patria.

Šansa, ipak, može biti i mač sa dvije oštrice. Iz BiH se u Tursku može izvoziti samo meso koje je uzgojeno na domaćim farmama. BiH do sada nije imala dovoljno mesa ni za domaće tržište. Sada će ga još i manje biti za bh. kupce. Istovremeno, vlasti u BiH ništa ne čine da naprave jasnu strategiju razvoja stočarstva u zemlji. Pitanje koncesija nije rješeno.

Stručnjaci ocjenjuju da bi doneke mogli pomoći jedino mali uzgajivači, koji bi na malim seoskim posjedima uzgajali svega nekoliko junadi.

Zbog zloupotrebe, Turska je već prije nekoliko mjeseci bila zaustavila uvoz mesa iz BiH. Otkriveno je da sporazum između dvije zemlje banda zloupotrebljava, umjesto domaćeg Turcima su prodavali meso iz Poljske, piše Patria.