Hiljadu učesnika i 250 poslovnih susreta na Sarajevo Business Forumu 2016.

Sarajevo Business Forum

Zatvoren je Sarajevo Business Forum 2016. koji je ove godine u Sarajevu okupio oko hiljadu učesnika iz brojnih zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Amer Bukvić, generalni direktor BBI Banke koja je organizator Foruma, zahvalio se svim učesnicima koji su ove godine u Sarajevu stigli iz svih dijelova svijeta.

“Kao i svake godine, došli smo do kraja ovog događaja, ponosni smo što smo imali više od hiljadu učesnika, 350 medija, predstavljeno je 300 projekata, organizovali smo više od 250 sastanaka. To nije bilo lak posao i želim izraziti zahvalnost svima koji su došli izdaleka, iz Indije, Kine, Nigerije, Malezije, Indonezije… Jako cijenimo što ste bili sa nama ovdje”, naglasio je Bukvić ističući kako je Forum udružio privatno i javno.

Podsjetio je kako je ovogodišnji Forum okupio predstavnike najvećih investicijskih svjetskih kompanija, privrednike i ulagače.

“Nadam se da izgrađujemo brend i da će se svi naši gosti vraćati u BiH. Do osmog Foruma narednog maja, nadam se da ćemo finalizirati sve inicijative započete jučer i danas. Svima želim siguran put kući”, poručio je Bukvić.

Bruno Bojić, predsjednik Vanjsko-trgovinske komore BiH, sve učesnike Foruma nazvao je “borcima za gospodarstveni razvoj” te rekao da će se u budućnosti vidjeti rezultati koje je polučio ovogodišnji Forum.

“Vjerujem da će mnogobrnoji prezentovani projekti zaista zainteresovati investitore i realizirati se. U okviru Foruma, kroz susrete, razmijenjene su mnoge informacije o mogućnostima saradnje, osobno, dao sam sve od sebe da primim značajne delegecije iz Kine, Turske, Litvanije, Latvije, Hrvatske, održao sastanke na kojima su dodijeljeni zadaci. Moram reći da smo identificirali problematiku, imamo sporosti u administraciji, to su zadaci za nas. Pozitivine priče, rezultati Foruma su zaista impresivni. Reći ću da sam danas sa predstavnicima Unije turske komore dogovorio isporuku brašna i mesnih prerađevina – to je značaj Foruma. Zahvaljujem svim učesnicima koji su doprinijeli da se ovaj Forum održi”, naglasio je Bojić.

Dvodnevna Sedma međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) – Perspektive Kina +16 CEEC počela je jučer u Sarajevu, a tim povodom u glavni grad BiH doputovale su brojne delegacije iz Kine, Kuvajta, Katara, Malezije i drugih zemalja gdje su razmijenjena iskustva o saradnji u sferama poljoprivrede, energije, infrastrukture i građevinarstva, turizma i edukacije te perspektivama saradnje sa Kinom i Dubaijem.

SBF, čiji je Anadolu Agency (AA) globalni medijski partner, predstavlja platformu za regionalnu saradnju i zajedničko predstavljanje potencijala regije Jugoistočne Evrope uticajnim biznis i političkim liderima iz cijelog svijeta. U okviru ovogodišnjeg SFB-a, kojeg je podržalo i Vijeće ministara BiH, održan je niz bilateralnih poslovnih sastanaka domaćih/regionalnih kompanija sa potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta.

Prvog dana dodijeljene su nagrade za socijalni doprinos, zapošljavanje mladih, nagrada za inovatora godine, firmu godine, poduzetnika godine i novu firmu godine.

Prvi Sarajevo Business Forum održan je 2010. godine i od tada se svrstava u najveće poslovne i investicijske događaje u ovom dijelu Evrope.