Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka

H&M kažnjen s 35,3 miliona eura zbog prikupljanja podataka o privatnom životu uposlenika

hm (1)

H&M je uputio izvinjenje zaposlenicima, te je poručeno kako praksa prikupljanja podataka u Nurnbergu ne predstavlja pravilo unutar kompanije

Uprava za zaštitu podataka Njemačke izrekla je administrativnu kaznu od 35,3 miliona eura švedskom brendu odjeće Hennes & Mauritz (H&M), nakon što je utvrđeno da je kompanija nekima od zaposlenika u Njemačkoj ulazila u privatni život, javlja Anadolu Agency (AA).

Johannes Caspar, voditelj Ureda zaštite osobnih podataka u Hamburgu, rekao je da su rukovodioci kompanije u centru za usluge kupaca u Nurnbergu, u Njemačkoj, kažnjeni s 35,3 miliona eura nakon što je otkriveno da su prikupljali privatne podatke o zaposlenima, i to, kako je navedeno, od porodičnih stvari do vjerskih uvjerenja.

Caspar je napomenuo da prikupljanje detalja o privatnom životu zaposlenika i njihovo skrivanje predstavlja “posebno kršenje prava zaposlenika”.

H&M je uputio izvinjenje zaposlenicima, te je poručeno kako praksa prikupljanja podataka u Nurnbergu ne predstavlja pravilo unutar kompanije.

Iz kompanije su također naveli kako će se ispitati kazna koju je izreklo tijelo za zaštitu podataka.