Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UG "Bjelava"

“Sačuvajmo rijeke”: Odbornici okrenuli leđa građanima Foče

IMG_20201001_092855[2222] (1)

Većina odbornika i sam načelnik se nisu ni pojavili na ovoj veoma bitnoj i posljednoj sjednici Skupštine Opštine Foča u ovom sazivu

Danas je otkazana 41. sjednica Skupštine Opštine Foče, na kojoj su se građani Foče trebali obratiti odbornicima i predstavnicima lokalne izvršne vlasti sa zahtjevima za obustavu radova na izgradnji mHE na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava. Sjednica je otkazana zbog nedostatka kvoruma, što se nije desilo u posljednjih 10 godina.

Većina odbornika i sam načelnik se nisu ni pojavili na ovoj veoma bitnoj i posljednoj sjednici Skupštine Opštine Foča u ovom sazivu. Udruženje građana „Bjelava“ napominje da su se 3. i 5. tačka dnevnog reda današnje sjednice trebale odnositi na izgradnju mHE “Bjelava”, a da su u obraćanju građani Foče trebali da upoznaju odbornike o neregularnostima uočenih u ovom slučaju, te dapredlože na usvajanje Deklaraciju „Opština protiv izgradnje malih hidroelektrana“, koji je u skladu sa Arhuskom konvencijom usvojenom 25.06.1998. godine i Deklaracijom o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana koja je usvojena 28.09.2019. godine, kao i odlukama o moratorijumu na gradnju mHE koje usvajaju opštine u našoj blizini.

Podsjećamo da je UG “Bjelava” pokrenulo inicijativu na osnovu prikupljenih potpisa velikog broja građana, a u skladu sa Zakonom i Statutom opštine Foča za zakazivanjem Posebne sjednice SO na kojoj bi se raspravljalo o problematici izgradnje mHE na teritoriji opštine Foča. Njihov zahtjev je odbijen, a umjesto toga na današnjem dnevnom redu planirana je tačka koja se zove “Informacija o aktivnostima na izgradnji mHE “Bjelava” i to na prijedlog Odjeljenja za prostorno uređenje. Osim toga, druga tačka dnevnog reda današnje sjednice koja je bila vezana za Bjelavu jeste  “Prijedlog odluke kojom se ustupa zemljište opštine Foča za polaganje podzemnog cjevovoda radi izgradnje mHE Bjelava”.

Nezadovoljni građani Foče su svojim performansima na Trgu Kralja Petra I i ukazali na mnoge nepravilnosti i propuste u slučaju izgradnje mHE na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava.

„Ovim aktivnostima želimo da ponovo ukažemo da se radovi izvode bez potrebnih dozvola, da prilikom dodjele koncesije nije ispoštovan stav 3 javnog poziva u kojem stoji da je ponuđač dužan da prilikom izrade studija uvaži mišljenje Opštine Foča, odnosno preduzeća “Izvor” a.d. Foča od 20.6.2016. godine i 17.3.2017. godine. U navedenom mišljenju je jasno iskazana primjedba na gradnju planiranih mHE zbog ugroženosti gradskog vodovoda, a investitor nije dostavio studiju sa uvažavanjem svih uslova iz navedenog mišljenja. Naročito smo zabrinuti zbog probijanja trase za cjevovod duž toka rijeke Velike Bjelave u zoni zaštite gradskog vodovoda. Također, u ovom slučaju nisu riješeni ni imovinsko-pravni odnosi što je jedan od uslova za dobijanje dozvole za geološka istraživanja“, ističe Jovan Drakul ispred Udruženja građana Bjelava.