Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nastavak pregovora u ponedjeljak

Hoće li 300 radnika “Mittala” Prijedor biti otpušteno?

mittal prijedor (1)

Gradonačelnik Prijedora apeluje i na Vladu i rukovodstvo rudnika „ArcelorMittal“ da što prije pronađu rješenje

Pregovori o radu „ArcelorMittala“ i broju zaposlenih bit će nastavljeni najkasnije u ponedjeljak, rečeno je nakon višesatnog sastanka održanog danas u Prijedoru.

Istaknuto je da još nije donesena konačna odluka o najavljenom otpuštanju 300 radnika prijedorskog rudnika zbog smanjenja proizvodnje željezne rude od 1. septembra.

Razgovorima su prisustvovali predstavnik kompanije „ArcelorMittal“ Bidžu Nair, direktor „ArcelorMittala“ Prijedor Mladen Јelača, direktor Rudnika željezne rude Ljubija Stanko Vujković, ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te predstavnici nekoliko sindikalnih organizacija.

Bidžu Nair je rekao novinarima da su oni dugo pokušavali da produže rad u Prijedoru, ali nisu uspjeli naći rješenje.

Sindikat metalaca i rudara RS-a od „ArcelorMittala“ traži obustavljanje odluke o smanjenju broja radnika i ističu da su, ukoliko bude potrebe, spremni i na radikalne poteze.

Insistiraju na pronalasku konkretnog rješenja, koje neće biti na štetu radnika.

Predsjednik Sindikata metalaca i rudara RS-a Obrad Belenzada je rekao da je njihov cilj da se nastavi rad u tom rudniku bez smanjenja broja radnika.

-Dogovoreno je da se najkasnije u ponedjeljak održi sastank i da se međusobni sporovi koji postoje između ‘Mittala’ i Vlade RS-a i drugih počnu rješavati – dodao je Belenzada.

Ministar Đokić je poručio da je najvažnije pronaći rješenje za nastavak rudarske proizvodnje na tom području, što je, kaže, najvažnije pitanje.

Očekuje i da „Mittal“ pokaže spremnost na definisanje načina kako da se nastavi proizvodnja rude u Prijedoru, odnosno istraživanja rude i proizvodnje u Ljubiji.

Potencira i pitanje transfernih cijena.

-U naredna tri dana bit će definisan sadržaj javnog poziva, na osnovu čega će biti raspisan poziv i izabrana finansijska ili revizorska kuća, koja će definisati model transfernih cijena. Vrlo sporno pitanje dugi niz godina je pitanje poreza, koji je Poreska uprava RS-a ustanovila za ‘ArcelorMittal,“ a koji oni nisu prihvatili da plaćaju, smatrajući da Poreska uprava nije primijenila adekvatno model transfernih cijena i da po tom osnovu oni nemaju poreskog duga – rekao je Đokić.

Gradonačelnik Prijedora apeluje i na Vladu i rukovodstvo rudnika „ArcelorMittal“ da što prije pronađu rješenje.

Ranije je saopćeno da „ArcelorMittal“ Prijedor od 1. septembra smanjuje proizvodnju i broj zaposlenih kako bi produžili životni vijek rudnika u Omarskoj.

-Zbog stalne neizvjesnosti oko dugoročne budućnosti proizvodnje željezne rude u Prijedoru, ‘ArcelorMittal’ Prijedor je morao donijeti tešku odluku o smanjenju proizvodnje željezne rude sa 1,5 milion na milion tona, kako bi zaštitio što veći broj zaposlenih u dužem vremenskom periodu – naveli su ranije u saopćenju.