Kupa prijateljstva

Zvezda, Partizan i Dinamo u četvrtfinalu, Željo i Sarajevo čekaju zadnje kolo

kup prijateljstva (1)

Najzanimljivije je u B grupi, gde još nijedna ekipa nije osigurala plasman u narednu rundu

Regionalni nogometni velikani Crvena zvezda, Partizan i Dinamo Zagreb su izborili plasman u četvrtfinale Kupa prijateljstva evropskih klubova 2019 koji se igra od 4. do 9. juna na Zlatiboru.

Zvezda je prošla dalje, a da danas nije ni istrčala na teren. Crveno-bijeli su bili slobodni u 2. kolu, pa su mogli na miru da odgledaju utakmicu između njihovih rivala iz grupe Maribora i Željezničara, koja je završena neriješenim rezultatom. To je bio rezultat koji je odgovarao Zvezdi, jer je tako obezbijedila jedno od prva dva mjesta u A grupi.

Drugi putnik u četvrtfinale iz ove grupe bit će odlučen poslije utakmice između Crvene zvezde i Željezničara koja je zakazana za posljednje kolo.

Dinamo je također sa tribina ispratio svoj plasman u četvrtfinale. Modri su kao i Zvezda bili slobodni u 2. kolu, a nihovi protivnici u C grupi Olimpija i Vardar su podijelili bodove.

Situacija u C grupi je ista kao i u A grupi – Zagrepčani su obezbijedili jedno od prva dva mjesta na tabeli, a konačan plasman bit će poznat nakon posljednjeg kola u kojem se sastaju Dinamo i Olimpija.

Partizan se na dominantan način plasirao u četvrtfinale Kupa prijateljstva evropskih klubova 2019. Crno-bijeli su prvog dana nadigrali Osijek sa 3:1, a danas su ostvarili još jednu pobjedu pošto su savladali Slobodu iz Tuzle sa 1:0.

Partizan je tako obezbijedio prvo mjesto u D grupi i plasman među osam najboljih ekipa na turniru.

U posljednjem kolu Osijek i Sloboda će u direktnom okršaju odlučiti ko će osvojiti drugo mjesto u grupi i kartu za četvrtfinale. Slobodi će zbog bolje gol razlike u tom meču biti dovoljan i remi.

Najzanimljivije je u B grupi, gde još nijedna ekipa nije osigurala plasman u narednu rundu. Budućnost je u posljednjem meču drugog dana turnira savladala zvaničnog šampiona BiH Sarajevo i tako se izjednačila sa Vojvodinom na čelu tabele sa 3 osvojena boda. Sarajevo je trenutno bez bodova, ali bordo tim u posljednjem kolu igra protiv Vojvodine i taj meč će odlučiti koje dvije ekipe iz B grupe će se plasirati u četvrtfinale.

Posljednje kolo grupne faze bit će odigrano u četvrtak, a poslije toga slijedi nokaut faza, saopćio je PR tim Kupa prijateljstva evropskih klubova.

Kup prijateljstva evropskih klubova 2019:

rezultati:

2. kolo, srijeda, 5.juna 2019:

A grupa:

Maribor – Željezničar 1:1 (0:0)
42’ Vipotnik | 55’ Salanović

Tabela: Crvena zvezda 3, Željezničar 1, Maribor 1.

B Grupa:

Sarajevo – Budućnost 0:1 (0:1)
22’ Mrvaljević

Tabela: Vojvodina 3, Budućnost 3, Sarajevo 0.

C grupa:

Olimpija – Vardar 1:1 (0:1)
46’ Lipec | 14’ Omeragić

Tabela: Dinamo 3, Olimpija 1, Vardar 1.

D grupa:

Partizan – Sloboda 1:0 (1:0)
16’ Šimun

Tabela: Partizan 6, Sloboda 0, Osijek 0.