Biznis

oglas za posao

Hoće li BiH zbog primamljivog oglasa iz Njemačke izgubiti dodatnu radnu snagu?

19/07/2022

Kako ovakvi oglasi utječu na tržište rada u BiH koja se i onako bori sa nedostatkom radne snge, ali i lošim plaćama radnika?

Odlazak radne snage iz BiH ne jenjava. Na oglasu za posao, Dojče ban, odnosno Njemačke željeznice nude radnicima s Balkana sigurnu platu, ugovor o radu na neodređeno vrijeme, usavršavanje njemačkog jezika i pomoć pri preseljenju u Njemačku. Ekonomski stručnjak smatra da su uslovi ovakvi neobični, ali i da pokazuju ogromnu potrebu za radnicima.

“Ne uslovljava zapošljavanje znanje njemačkog jezika, što je neobično ali očigledno je problem tako urgenatn da će prihvatiti bilo koga sa Zapadng Balkana ko bude zainteresovan da ode da radi u Željeznicama u Njemačkoj… Praktično se bojim da ćemo izgubiti one ključne ljude koji nam trebaju za funkcionisanje prevoza robe i ljudi”, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Iz Privredne komore Federacije podcrtavaju da se naša zemlja već duži period bori s problemom nedostatka radne snage, te da ovakvi oglasi dodatno usložnavaju tu situaciju.

U Republici Srpskoj također ukazuju na probleme s radnom snagom, te da naše ljude treba zadržati.

Opširnije u prilogu BHRT-a:

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.