Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RS

Horeca: Zbog pojedinaca ispašta cijeli sektor, kaznite neodgovorne ugostitelje

kafici-normalizacija-4

Na ugostiteljima je velika odgovornost jer moraju voditi računa o svojim poslovima, radanicima i na kraju gostima

Udruženje poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske (HoReCa) pozvalo je inspekcijske organe da sankcioniraju sve neodgovorne ugostitelje koji ne poštuju mjere koje je propisao Institut za javno zdravstvo jer ne smijemo dozvoliti da zbog nekoliko neodgovornih pojedinaca ispašta cijeli sektor koji zapošljava oko 14.000
ljudi.

– S odgovornošću tvrdimo da ugostitelji u najvećoj mjeri i velikoj većini poštuju mjere
i ponašaju se odgovorno i sigurno nisu dio problema kada je riječ o pogoršanju epidemiološke situacije. Sve mjere porpisane od strane Instituta se poštuju i tako će biti i u budućnosti. Udruženje HoReCa do sada je bilo dio rješenja, a tako će biti i ubuduće jer zdravlje stanovništva mora biti na prvom mjestu – navedeno je iz tog udruženja.

Također, ističu da turističko-ugostiteljski objekti širom Republike Srpske na sve moguće načine pokušavaju da održe svoje poslovanje što je jako teško, posebno zbog činjenice da još uvijek država nema sluha za probleme u kojima se nalaze.

– Na ugostiteljima je velika odgovornost jer moraju voditi računa o svojim poslovima, radanicima i na kraju gostima. Želimo biti dio rješenja i pomoći da problemi budu prevaziđeni ali očekujemo i razmijevanje druge strane, odnosno institucija vlasti jer samo na taj način možemo se izboriti s problemima s kojima se suočava cijeli svijet – saopćeno je iz Udruženja HoReCa.