Biznis

turizam u hrvatskoj

Hotelijeri traže nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta i otvaranje granica

07/05/2020

Udruženje hotelijera Hrvatske gospodarske komore upozorava kako će sektor turizma u ovoj krizi biti najveći gubitnik, zboga čega traže hitno otvaranje granica kako bi se potaknula turistička putovanja i nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta na još tri mjeseca

Udruženje hotelijera Hrvatske gospodarske komore (HGK) uputilo je dopis hrvatskoj Vladi kojim traže obavezni nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta za još tri mjeseca kao i hitno otvaranje granica, javlja Anadolu Agency (AA).

„Zaraza je uspješno zaustavljena i sad krećemo u ponovno pokretanje poslovanja, što je izvrsno. No, već sada znamo će sektor turizma u ovoj krizi biti najveći gubitnik i da će se oporavak u nekim segmentima odužiti i na razdoblje od godinu dana. Stoga tražimo hitno otvaranje granica kako bi se potaknula turistička putovanja i nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta na još tri mjeseca jer hotelijeri još uvijek neće ostvarivati dostatan prihod kroz iduća tri mjeseca, kojim bi samostalno mogli pokrivati plaće svojih zaposlenika. Izuzetno je važno da u ovom sektoru očuvamo radna mjesta, jer je nove i kvalitetne zaposlenike teško pronaći“, istaknula je predsjednica Udruženja hotelijera HGK Josipa Jutt Ferlan.

U dopisu se također kao imperativ ističe beskontaktno poslovanje, naročito kod prijave gostiju, a da bi se to ostvarilo, upozoravaju hotelijeri, potrebno je žurno doraditi Pravilnik o prijavi i odjavi gostiju u smještajne objekte na način da se jasno definira mogućnost primjene „digital check-in“ prijave gostiju, čime bi im se pružio dodatan osjećaj sigurnosti.

Iz Udruženja predviđaju da će veće hotelske tvrtke otvoriti jedan do dva od mogućih deset hotela, dok ostale čeka potpuna obustava poslovanja. Naglašavaju da turizam ima veliki udio u BDP-u i da je hotelijerstvo strateški nositelj njegove kvalitete, stoga apeliraju da se uvaže njihovi prijedlozi kako bi se što prije mogli vratiti normalnom radu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.