Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

osigurana sredstva

Hrnjić u Razvojnoj banci FBiH: Podrške poljoprivrednim proizvođačima i kroz nove kreditne linije

hrnjic razvojna banka
FOTO: Fena

Vršilac dužnosti predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH Borislav Trlin istakao je zadovoljstvo radom Ministarstva

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je danas Razvojnu banku Federacije BiH, te razgovarao s predstavnicima ove banke o implementaciji postojećeg programa kojim se pruža podrška korisnicima kroz grant sredstva Ministarstva, kao i povoljne uslove kreditiranja s ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja u Federaciji BiH.

Na sastanku je istaknuto da kreditna linija koju to ministarstvo provodi u saradnji s Razvojnom bankom FBiH osigurava 12 miliona KM za investicijska ulaganja u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. Sredstva se realiziraju na principu 35 posto grant sredstava resornog ministarstva, 15 posto kroz vlastito učešće klijenta, te 50 posto kredita kod Razvojne banke FBiH, uz povoljne uslove kreditiranja.

Tokom sastanka izraženo je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, te istaknuto da je već u prvih nekoliko mjeseci od uspostavljanja ovog programa zaprimljen veliki broj zahtjeva poljoprivrednika što jasno ukazuje na visok nivo interesovanja. Također, tema sastanka bila je uspostavljanje nove kreditne linije za tekuću godinu, koja će dodatno proširiti podršku poljoprivrednicima, uključujući i one koji pripadaju kategoriji malih i srednjih proizvođača.

Ministar Hrnjić osvrnuo se na značaj zajedničke podrške poljoprivrednim proizvođačima izrazivši zadovoljstvo saradnjom s Razvojnom bankom.

– Raduje činjenica da je već u prvih nekoliko mjeseci od uspostavljanja ovog programa primljen značajan broj zahtjeva poljoprivrednika za podršku u realizaciji njihovih projekata. Efekti ovih projekata bit će vidljivi relativno brzo, što će značajno doprinijeti razvoju poljoprivredne proizvodnje, očuvanju radnih mjesta, proširenju kapaciteta, te općem rastu i razvoju poljoprivrede. Ministarstvo će i u ovoj godini nastaviti snažno podržavati poljoprivredne proizvođače, nudeći im i ovaj provjereni vid podrške koji se pokazao izuzetno zadovoljavajućim, bez obzira na veličinu njihovog poljoprivrednog preduzeća – kazao je ministar Hrnjić.

Vršilac dužnosti predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH Borislav Trlin istakao je zadovoljstvo radom Ministarstva, te sinergijskim djelovanjem s ciljem osiguranja novih linija podrške poljoprivrednim proizvođačima na području Federacije BiH.

Trlin je podržao inicijativu za uspostavljanje nove kreditne linije, naglasivši da je važno pružiti podršku svim poljoprivrednim proizvođačima bez obzira na veličinu njihovog gazdinstva. Istakao je da pri tome Razvojna banka FBiH u svom Strateškom dokumentu poslovanja prepoznaje podršku poljoprivredi kao jedan od prioriteta, a u skladu sa Strategijom razvoja Federacije BiH 2021-2027. godine, te Planu rada Vlade Federacije BiH.

Sastanku su prisustvovali i članovi Uprave Banke, te direktori nadležnih sektora, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.