Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zvanične brojke

Hrvati objavili podatke, tvrde da imaju skoro isti broj turista kao i prošle godine

mali drvenik plaza jutro
FOTO: Fokus.ba
Plaža u Malom Drveniku u jutarnjim satima

Pozitivne trendove ostvaruje i Istra, jedina hrvatska regija koja je još lani premašila rekordan rezultat iz 2019. godine

U Hrvatskoj je u dosadašnjem dijelu godine ostvareno 10,5 miliona turističkih dolazaka i 50,3 miliona noćenja, što je deset posto više dolazaka i pet posto više noćenja nego lani, a u dosadašnjem dijelu jula ostvareno je oko 3.7 miliona dolazaka i 23 miliona noćenja, što je na nivou jula prošle godine.

Rečeno je to danas na sastanku čelnika Hrvatske turističke zajednice s predstavnicima turističkih zajednica s područja Istarske županije održanom u Rapcu.

Pozitivne trendove ostvaruje i Istra, jedina hrvatska regija koja je još lani premašila rekordan rezultat iz 2019. godine.

Tako je u Istri u dosadašnjem dijelu godine ostvareno 2,7 miliona dolazaka i 14.6 miliona noćenja, što je pet posto više dolazaka i četiri posto više noćenja nego lani, dok je u dosadašnjem dijelu jula ostvareno više od 913,000 dolazaka i 6.1 milion noćenja. To je, rečeno je, na nivou lanjskog jula.

Preostalo je još nešto manje od sedam dana do kraja jula i radi se o udarnoj turističkoj sedmici u julu pa treba pričekati rezultate za kompletni juli. Prošle je godine u julu u Hrvatskoj ostvareno 4.623.220 dolazaka i 29.607.894 noćenja.