Biznis

"AMC Portal"

Hrvatska bi nakon BiH mogla izvesti sofver za dronove u još dvije zemlje

15/03/2019

Aplikacija za mobilne telefone namijenjena je korisnicima sistema bespilotnih letjelica (dronova, RPAS/UAS), čiji je broj znatno porastao proteklih godina

Hrvatska kontrola zračne plovidbe, pružatelj usluga u zračnom prometu, nada se izvozu svog softvera AMC Portal u jednu ili dvije države ove godine, nakon što će taj proizvod implementirati i Bosna i Hercegovina.

“Vrlo smo optimistični. Tokom 2019. godine očekujemo dogovore o izvozu u još jednu do dvije zemlje”, kaže Ranko Vuica, član tima za razvoj AMC Portala.

“Ovo je hrvatski proizvod kojim smo daleko ispred konkurencije”, dodaje.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe, državna kompanija sa 750 zaposlenika i sjedištem u Velikoj Gorici, jedan je od izlagača na Svjetskom kongresu industrije upravljanja zračnim prometom u Madridu. Ove sedmice su tamošnjim štandovima na sjeveru grada prošle stotine osoba iz te industrije.

Ove godine će aplikacija AMC Portal postati operativna u BiH, čime je ta država postala prvo inostrano tržište za taj web alat koji je u operativnoj uporabi u Hrvatskoj od 2017. godine. Ona je ove godine nadograđena mobilnom verzijom pod nazivom AMC Portal Mobile.

Aplikacija za mobilne telefone namijenjena je korisnicima sistema bespilotnih letjelica (dronova, RPAS/UAS), čiji je broj znatno porastao proteklih godina. I dok je 2017. godine u Hrvatskoj bilo oko 400 zahtjeva za upotrebu zračnog prostora od operatera sustava bespilotnih zrakoplova, prošlu godinu je taj broj narastao na preko 8.000, javlja Hina.

Primjena ovih sistema u naglom je i stalnom porastu jer su područja njihove primjene višestruka, od samih državnih službi poput nadzora državne granice, mora, poljoprivrednih kultura i infrastrukture. Dronove sve više koriste i mali civilni korisnici za svoje potrebe poput snimanja raznovrsnih događanja, kao što su svadbe ili nogometne utakmice, ili pak izrađivanje turističkih fotografija iz zraka.

Glavni hrvatski konkurenti su kompanija Skyguide iz Švicarske, AirMap iz Sjedinjenih Američkih Država te Altitude Angels iz Ujedinjenog Kraljevstva.

“Mi se u području integracije sistema bespilotnih letjelica u zračni promet i prostor nalazimo ispred svoje konkurencije jer je naš sistem jedini trenutno operativan i nudi potrebne dozvole za upotrebu zračnog prostora od strane relevantnih službi, što se i pokazalo u razgovorima sa stručnjacima iz svijeta na ovom sajmu te njihovog interesa za nastavak saradnje s nama”, kaže Vuica i ističe da je hrvatski proizvod AMC Portal trenutno najbolji na svijetu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.