"oaza suživota"

Hodžić: Monstrumi nisu slučajno izabrali Novi Zeland

Brenton Tarrant

Na već uobičajenu pojavu da se u svijetu ovakvi napadi koje nisu počinili islamski ekstremisti ne kvalificiraju kao teroristički nego kao “užasni masakri”, kako je to danas izjavio i američki predsjednik Donald Trump, Hodžić kaže kako je najvažnije ono šta kaže Vlada Novog Zelanda

Refik Hodžić, novinar i aktivista za ljudska prava iz Prijedora, bivši portparol Haškog tribunala, odličan je poznavalac situacije na Novom Zelandu, čiji je bio stanovnik s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošloga stoljeća.

Hodžićevi kćerka i sin i danas žive, rade i studiraju u najvećem novozelandskom gradu Oklandu, te su ocu prenijeli strašne utiske nakon užasnog terorističkog čina koji se jutros tamo dogodio.

– Svi su šokirani i nikome nije jasno da se ovo moglo desiti – kazao je Hodžić za Avaz.

– Novi Zeland, kao rijetko koja zemlja, devedesetih godina pružio je podršku primajući Bosance širom otvorenih vrata. I ne samo Bosance. Oni su otvoreni za sve iako su mala zemlja. Imaju program kojim svake godine primaju određen broj izbjeglica sa svih strana svijeta. Tako su i posljednjih godina primali i Sirijce. Stoga i jeste vrlo indikativno da su ovi fašisti koji su izvršili napade izabrali baš Novi Zeland – kaže Hodžić.

Refik Hodžić

Komentirajući podatak da je monstrum Brenton Tarrant (28), jedan od napadača koji je i ubio najviše ljudi, Australac, Hodžić pojašnjava da je Australija daleko zatrovanija islamofobijom.

– Za razliku od Australije, Novi Zeland je i dalje jedno otvoreno društvo. Tako se čini da nije slučajnost da je baš izabrano to, slobodno mogu reći, posljednje mjesto na svijetu na kojem se očekivalo da se dogodi ovakvo nešto. Očito je da je napad izvršen upravo kako bi se udarilo u suštinu otvorenog društva koje aktivno radi na humanizaciji žrtava ratnih zločina i progona kojima je Novi Zeland istinsko sklonište – pojašnjava Hodžić.

Na već uobičajenu pojavu da se u svijetu ovakvi napadi koje nisu počinili islamski ekstremisti ne kvalificiraju kao teroristički nego kao “užasni masakri”, kako je to danas izjavio i američki predsjednik Donald Trump, Hodžić kaže kako je najvažnije ono šta kaže Vlada Novog Zelanda.

– Premijerka Novog Zelanda je vrlo jasno to nazvala terorizmom i tu nema nikakve dileme – zaključuje Hodžić.

Hodžić je na svom Twitteru reagirao i na sramotan istup australskog senatora Frasera Anninga iz Kvinslenda koji je za napad na Novom Zelandu okrivio “državu koja je pustila muslimane da dođu”.

– Kao što sam već rekao, u Australiji je prisutna mnogo veća mržnja protiv muslimana i tako smo vidjeli i saopćenje tog senatora, koji govori o tome kako nije krivica na onima koji su počinili zločin nego na imigrantima, muslimanima koji su “onečistili” Australiju. Dakle, on se osjeća slobodnim da iznese takvo skandalozno mišljenje u ovom trenutku kada se leševi nisu ni ohladili, on je spreman da okrivi žrtvu za zločin. To smo mi i u BiH vidjeli kroz negiranje Markala, Kapije…

Dodik: Napadač je iz Australije, nema nikakve veze sa Srbima