Biznis

Počinju razgovori

Hrvatska priprema zakon o neradnoj nedjelji

21/09/2020

Ustavni sud Hrvatske je, odlučujući o mjerama koje je Nacionalni štab civilne zaštite donio usljed epidemije virusa korona, proglasio protivustavnom jedino privremenu zabranu rada nedjeljom

Hrvatska Vlada priprema zakon kojim će biti regulisan rad nedjeljom, potvrdio je portparol Vlade Marko Milić.

On kaže da vlada HDZ-a želi da nedjelja bude neradna i da će se prilikom donošenja zakona voditi računa o balansu između rada, odmora i provođenja vremena u krugu porodice.

Milić je najavio da već ove sednice kreću razgovori o zakonu sa sindikatima, a potom i sa poslodavcima.

Za sada se ne zna da li će HDZ ostati kod predizbornog obećanja o 14 neradnih nedjelja, pri čemu bi poslodavcima određivali koje će to nedjelje biti ili će prijedlog biti modifikovan.

“Konačan prijedlog te određivanje konkretnog broja neradnih nedjelja još se definiše, a vlada će o tome razgovarati i sa socijalnim partnerima”, rekao je Milić za portal “Indeks”.

Ustavni sud Hrvatske je, odlučujući o mjerama koje je Nacionalni štab civilne zaštite donio usljed epidemije virusa korona, proglasio protivustavnom jedino privremenu zabranu rada nedjeljom.

Ustavni sud je i ranije dva puta rušio zakonske zabrane rada nedjeljom.

Regulisanje, odnosno ograničavanje rada nedjeljom u skladu je sa Direktivom o ravnoteži poslovnog i privatnog života koju je lani usvojio Evropski parlament i koja mora biti sprovedena u zakonodavstva članica Unije do 2022. godine.

U polovini država članica EU rad trgovina nedjeljom je ograničen, uz izuzetke kioska, pekara, trgovina na benzinskim pumpama, autobuskim stanicama…

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.