Hrvatski premijer na čelu državnog izaslanstva RH posjetio Aluminij

plenkovic__aluminij_1

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić, u pratnji višečlanoga izaslanstva RH na najvišem nivou, posjetili su Aluminij d.d. Mostar, gdje su im domaćinima bili hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, direktor Aluminija Mario Gaždić sa svojim najbližim saradnicima i predsjednik Nadzornoga odbora Društva Dalibor Miloš.

Posjet Aluminiju bio je prethodnicom svečanosti otvorenja Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2017. godine, a kojega je, kao predstavnik zemlje partnera, otvorio upravo prvi čovjek hrvatske vlade. Podsjećamo, Vlada RH u Aluminiju posjeduje 12 posto vlasničkoga udjela i stoga je jako zainteresirana za trenutno stanje, kao i za strateške planove, odnosno viziju budućnosti Hercegovačkoga diva.

Istaknuvši važnost Aluminija za stabilnost cjelokupne BiH, predsjednik Čović pomno se osvrnuo na posljednje pozitivne pokazatelje u poslovanju Aluminija.

Podržavši smjer djelovanja tvorničke uprave, Čović je pozvao predsjednika Plenkovića na zajedničko stvaranje političkih osnova za razvitak još tješnje saradnje Aluminija s hrvatskim gospodarskim subjektima, ali i na snaženje ukupnih gospodarskih veza dvaju zemalja.
Direktor i predsjednik NO-a Aluminija izvijestili su predsjednika Plenkovića o posljednjemu polugodišnjem periodu, u kojemu je Aluminij izvučen s ruba stečaja i u kojemu je osiguran njegov oporavak, da bi ga potom upoznali i s ključnim srednjoročnim i dugoročnim planovima, koji bi sutra mogli uključiti niz gospodarskih subjekata iz RH, a na dobrobit razvitka i rasta obaju gospodarstava.

Ponovivši kako je Hrvatska posebni prijatelj Bosne i Hercegovine, posebno njenog euroatlantskoga puta, Plenković je izrazio radost zbog oporavka Aluminija, kao tvornice koja prednjači u povezivanju BiH sa svijetom, ali i generira nove razvojne projekte i osigurava budućnost s novim radnim mjestima, u čemu RH prepoznaje mogućnosti svoga aktivnijeg uključenja.

Hrvatski je premijer pozvao čelnike Aluminija na izravnu komunikaciji s resornim ministrima u njegovoj vladi, o projektima u kojima se otvara mogućnost potpore i partnerstva RH ili kompanija iz RH u daljnjim etapama razvitka Aluminija, koji hrvatska vlada prepoznaje kao strateški kapital.

Otvorivši Sajam, Plenković se za govornicom i javno osvrnuo na vrijednost i na potencijal Aluminija, obišavši potom i tvornički sajamski štand, kojega je posjetio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.