novi pravilnik

Hrvatsko ministarstvo saobraćaja: Rute za teretni tranzit sa BiH nisu ukinute

granica-eu-hrvatska

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ranije je izjavio, povodom informacija da Hrvatska planira zatvoriti pet graničnih prijelaza s BiH, da je to neprihvatljivo s obzirom na činjenicu da to može prouzrokovati zastoj u plasmanu roba proizvedenih u BiH te poslovnoj zajednici uzrokovati povećanje transportnih troškova

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske novim Pravilnikom o određivanju javnih cesta kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Hrvatsku nije ukinulo dosadašnje rute za teretni tranzitni promet između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Feni iz tog ministarstva.

Kako su istakli, i prethodnom Odlukom o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku, koja je bila na snazi od 1. januara 2009. godine, do stupanja na snagu novog Pravilnika, nije bio dozvoljeno prometovanje teretnih vozila u tranzitu iznad 7,5 t ndm i duljine preko 14 metara na graničnim prijelazima Ivanica- Gornji Brgat, Velika Kladuša- Maljevac, Strmica- Strmica, te Osoje- Vinjani Gornji.

Na graničnom prijelazu Brčko- Gunja teretni promet zbog starosti i dotrajalosti mosta preko rijeke Save prekinut je prije više od dvije godine na inicijativu Bosne i Hercegovine, dodali su iz hrvatskog ministarstva.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ranije je izjavio, povodom informacija da Hrvatska planira zatvoriti pet graničnih prijelaza s BiH, da je to neprihvatljivo s obzirom na činjenicu da to može prouzrokovati zastoj u plasmanu roba proizvedenih u BiH te poslovnoj zajednici uzrokovati povećanje transportnih troškova.

– Riječ je o jednostranoj odluci Hrvatske i vjerujem da se ta odluka može ispraviti. Veoma je značajno i važno da imamo dobre susjedske odnose sa Hrvatskom, odnosno da imamo dobre odnose sa svim zemljama EU koja je naš ključni vanjskopolitički cilj – rekao je Košarac na konferenciji za medije u Sarajevu.

Košarac je dodao da su danas imali nekoliko razgovora sa predstavnicima poslovne zajednice, kao i da su obavijestili Delegaciju EU o ovom pitanju jer smatraju da se ovakva jednostrana odluka hrvatskih vlasti treba promijeniti.