Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

farmaceutska kompanija

“Moderna” tvrdi da njena vakcina štiti djecu do 12 godina

Zvaničnici Moderne namjeravaju podnijeti podatke o toj dobnoj grupi Administraciji za hranu i lijekove i ostalim globalnim regulatorima početkom narednog mjeseca

Farmaceutska kompanija Moderna saopćila je da njena vakcina protiv COVID-19 snažno štiti djecu i do 12 godina starosti.

Kompanija je u utorak objavila preliminarne nalaze zasnovane na testiranju više od 3.000 mladih u dobi od 12 do 17 godina u Sjedinjenim Državama.

Nije bilo nikakvih dijagnoza COVID-19 kod onih koji su primili dvije doze Moderna vakcine. U saopćenju za javnost, kompanija s sjedištem u Cambridgeu, savezna država Massachusetts, navodi da se vakcina pokazala efikasnom 93 posto dvije sedmice nakon prve doze.

Zvaničnici Moderne namjeravaju podnijeti podatke o toj dobnoj grupi Administraciji za hranu i lijekove i ostalim globalnim regulatorima početkom narednog mjeseca. Kompanija navodi da njene vakcine izazivaju iste znake imunološke zaštite kod djece kao i kod odraslih, i iste blage i prolazne nuspojave.

To je korak koji bi omogućio toj vakcini da postane druga opcija za tu dobnu grupu u SAD. U ovom su mjesecu SAD i Kanada odobrili vakcinu Pfizer/BioNTech za korištenje, počevši od dobne grupe od 12 godina, prenosi Associated Press.