Biznis

oslobađaju se rizične imovine

HSBC otpušta 35.000 radnika

18/02/2020

Banka je saopštila da je epidemija virusa korona "ozbiljno poremetila" njeno poslovanje, naročito u Kini, uključujući Hongkong

Banka HSBC saopštila je da će ukinuti oko 35.000 radnih mjesta u poslovnicama širom svijeta u naredne tri godine.

Privremeni direktor banke Noel Kvin rekao je da će broj zaposlenih u banci biti umanjen sa 235.000 na 200.000, odnosno za blizu 15 odsto.

Odluka je donesena u vrijeme kada banka planira da se oslobodi tereta od preko 100 milijardi dolara rizične imovine. Banka mora da zaštiti svoj kapital od rizične imovine, poput zajmova, kako bi mogla da podnese udarac ukoliko izgubi tu imovinu.

HSBC je prethodno objavila da je u 2019. godini zabilježila pad profita prije plaćanja poreza za 33 odsto, na 13,35 milijardi dolara, prenio je AP.

Banka je saopštila da je epidemija virusa korona “ozbiljno poremetila” njeno poslovanje, naročito u Kini, uključujući Hongkong.

Sjedište banke je u Londonu, ali skoro polovina prihoda i 90 odsto profita stiglo je iz Azije tokom 2018. godine, a veći dio iz Hongkonga.

HSBC je objavila da bi virus korona mogao da obori potražnju za zajmovima i transakcijama u tom regionu, što će se odraziti na prihode.

Banka sada očekuje slabiji učinak azijske ekonomije u 2020. godini, naročito tokom prvog kvartala.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.