Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šefica Misije OSCE-a u BiH

Kavalec: U Maglaju sam upoznala najinspirativnije osobe

Kathleen Kavalec

Misija OSCE-a u BiH s ponosom pruža podršku njihovim naporima tako što će organizovati prikazivanje filma “Maglaj – Rat i mir”, u Sarajevu u kinu Meeting Point 20. februara 2020. godine u 14 sati

Prošle godine, nedugo nakon što sam došla u BiH, u Maglaju sam imala priliku da se sastanem s trojicom ljudi koji su među najinspirativnijim osobama koje sam ikada upoznala, priča šefica Misije OSCE-a u BiH, ambasadorica Kathleen Kavalec.

Iako su se borili jedan protiv drugog kao komandanti suprotstavljenih vojski tokom rata u i oko Maglaja od 1992. do 1995. godine, Rizo Salkić, Marko Zelić i Boro Jevtić su se u međuvremenu okupili kako bi ispričali svoje priče u dokumentarnom filmu u kojem su podijelili ono što su naučili o besmislu i tragediji rata.

Tri bivša komandanta sada putuju širom BiH kao mirotvorci i učestvuju u javnim diskusijama koje uslijede nakon prikazivanja tog dokumentarnog filma pod nazivom “Maglaj – Rat i mir”. Oni govore o boli i destruktivnosti rata, o važnosti pomirenja i praštanja, kao i o njihovim današnjim naporima da izgrade prosperitetnu budućnost za građane BiH i njihovu djecu.

– Njihove priče me ispunjavaju dubokim poštovanjem prema njihovoj predanosti promoviranju mira. Gledala sam njihov film nekoliko puta i svaki put me dotakne to kako su ti ratni veterani i bivši neprijatelji postali predvodnici svoje zajednice u pokretanju razgovora o važnim temama u Maglaju i u cijeloj državi. Razgovarajući s omladinom, ratnim veteranima, političarima i građanima, njihova poruka je da jednostavno ne postoji alternativa miru i pomirenju i da komunikacija i otvoreni dijalog možda predstavljaju najbolji početak za postizanje tog cilja – poručila je Kavalec.

Misija OSCE-a u BiH s ponosom pruža podršku njihovim naporima tako što će organizovati prikazivanje filma “Maglaj – Rat i mir”, u Sarajevu u kinu Meeting Point 20. februara 2020. godine u 14 sati. Događaj će biti otvoren za javnost.