Biznis

“BiH ima odlične potencijale i to su uvidjeli korejski biznismeni”

01/11/2015

Republika Koreja i Bosna i Hercegovina su veoma udaljene jedna od druge i nemamo ambasade u našim glavnim gradovima, tako da postoje neke prepreke u produbljivanju odnosa i komunikacije između naših zemalja, ali uprkos tome bilateralni odnosi su se razvijali i napredovali – kazao je u intervjuu za Fenu ambasador Republike Koreje za BiH sa sjedištem u Zagrebu Hyung-won Suh.

Podsjetio je da su Republika i Koreja i BiH uspostavile diplomatske odnose u decembru 1995. godine, te istakao da su tokom posljednjih 20 godina ti odnosi bili veoma prijateljski i srdačni.

Mišljenja je postoji veliki potencijal za razvoj bilateralnih odnosa i u budućnosti.

Napomenuo je da je, odmah nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa 1995., kada je rat u BiH završio, Vlada Republike Koreje pružila BiH pomoć u pogledu obnove i rekonstrukcije.

– Nakon toga, pošto je BDP BiH porastao, naša finansijska pomoć je smanjena na nekoliko projekata kao što je modernizovanje bolnice u Banjoj Luci, te otvaranje Centra za mlade i nabavku računarske opreme u Kantonu 10 – kazao je Hyung-won Suh.

Istakao je da je od sada potrebno raditi na unaprjeđenju trgovinskih odnosa i investicija, te da je ove godine veliki broj turista iz Republike Koreje posjetio zemlje u regiji, i da je to jedan od razloga za razvijanje trgovinskih odnosa i povećanje investicija od strane Republike Koreje.

Kako je rekao, trenutno nema konkretnih projekata korejskih kompanija za investiranje u BiH, ali napomenuo je da je nedavno jedna korejska kompanija iskazala interes za projekt iz oblasti energije, te da bi trebali doći u BiH na konsultacije.

Pojasnio je da Ambasada Republike Koreje koja se nalazi u Zagrebu pokušava da unaprijedi ekonomske odnose, ne samo sa Hrvatskom, već i sa cijelom regijom.

– Tržišta pojedinačnih zemalja u regiji nisu velika, ali ako ih gledamo kao ujedinjene u jedno veliko tržište, onda možemo imati interes za ulaganje u ovu regiju, što je i naša namjera – naglasio je Hyung-won Suh, dodajući da u Zagrebu svake godine organiziraju Poslovni forum, te da namjeravaju da to prošire i na ostale zemlje u regiji.

Zaključio je da BiH ima odlične potencijale i prilike, što su i neki korejski biznismeni uvidjeli, te istakao da je optimističan u pogledu odnosa između Republike Koreje i BiH u budućnosti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.