Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Moody's: Napredak u reformama pomoći će ekonomskom rastu BiH

moodys

Dalji napredak ka reformama u BiH trebalo bi da podrži ekonomski rast zemlje, uprkos kompleksnosti političkog sistema koji koči efikasnost vlasti, navodi se u izvještaju jedne od tri najveće agencije za ocjenu kreditnog rejtinga u svijetu Moody's.

Potpredsjednik Agencije Ivan Volman istakao je da visok procenat nezaposlenosti, veliki deficiti, te ograničen pristup privatnim spoljnim tržištima kapitala ograničavaju kreditni profil BiH.

“Očekujem da će napredak BiH kada je riječ o Reformskoj agendi koja je neophodna za dalju integraciju i odblokiranje fondova MMF-a pomoći da se smanji nezaposlenost i poboljša domaća i strana potražnja. Kao rezultat toga očekujemo rast oko tri odsto u 2016. godini”, rekao je Volman.

U izvještaju je istaknuto i da izazovno političko okruženje i dalje odgađa reforme neophodne za kandidatski status BiH u EU.

Moody's smatra da to okruženje podriva sposobnost BiH da se pridržava uslova postavljenih od MMF-a što je dovelo do toga da čak 25 posto finansijskih sredstava iz stendbaj anranžmana bude zadržano.