Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tri decenije od ujedinjenja

I dalje postoje velike razlike u platama između istočne i zapadne Njemačke

a2bbc104-c99a-11e9-af46-b09e8bfe60c0

Rezultati najnovije studije Fondacije Hans Bockler pokazali su da radnici u istočnoj Njemačkoj zarađuju znatno manje od uposlenika u zapadnoj Njemačkoj, čak i sa istim kvalifikacijama

Iako je prošlo 30 godina od ujedinjenja Njemačke, još uvijek postoje velike razlike u platama između istoka i zapada zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Rezultati najnovije studije Fondacije Hans Bockler pokazali su da radnici u istočnoj Njemačkoj zarađuju znatno manje od uposlenika u zapadnoj Njemačkoj, čak i sa istim kvalifikacijama.

Plate uposlenika istog spola, profesije i nivoa radnog iskustva u prosjeku su za 16,9 posto veće na zapadu nego na istoku zemlje.

Fondacija Hans Bockler je u saradnji sa Institutom za ekonomiju i društvene nauke (WSI) provela istraživanje visine plata u brojnim sektorima.

Istraživači su u studiji također zaključili da bi manji broj kolektivnih ugovora u istočnoj Njemačkoj mogao biti jedan od razloga za niže plate u tom dijelu zemlje.

Prema rezultatima istraživanja, zaposleni na puno radno vrijeme u istočnoj Njemačkoj zarađuju oko 16 posto manje mjesečno od kolega u zapadnoj Njemačkoj.

Čak i na poslovima za koje je potrebna univerzitetska diploma postoji razlika u primanjima, a ona iznosi čak 15,4 posto.

Postoji također i razlike u platama između samih saveznih država u istočnoj Njemačkoj.

Uposlenici u sjeveroistočnoj državi Mecklenburg – Zapadna Pomeranija zarađuju najmanje u Njemačkoj (u prosjeku 2.496 eura mjesečno). Slijede Turingija (2.553 eura), Saksonija (2.587 eura), Brandenburg (2.593 eura) i Saksonija – Anhalt (2.595 eura).