umjetnost preživljavanja

Sindikalna potrošačka korpa u BiH za oktobar iznosi skoro 2.000 KM

potrosacka-korpa

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec oktobar 2019. godine iznosi 1.978,91 KM i za 36,30 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec august 2019. iznosila je 932 KM, prema posljednjem podatku objavljenom od strane Federalnog zavoda za statistiku, i za osam KM je niža od prosječne plate isplaćene u julu 2019. godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 47,1 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana 41,8 posto, stanovanje i komunalne usluge 15,7, higijena i održavanje zdravlja 5,7, obrazovanje i kultura 8,6, odjeća i obuća 15,2, prevoz 7, održavanje domaćinstva 6.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, pojasnili su iz SSS BiH.