Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podijelili iskustva

I mladi iz BiH idu raditi na more: Sve više srednjoškolaca na sezonskom radu

konobar jadran
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Ilustracija

Zahvaljujući studentskim servisima u BiH, posao mogu pronaći i srednjoškolci, oni koji su navršili 15 godina, a neki pronalaze i posao kod svojih

Tekst početi rečenicom “dugo, toplo ljeto” (kada se izmjenjuju kiša, oblaci, nagli pad temperatura, nalet snažnog vjetra i tuče) za ovakvu sezonu i nije najbolje, međutim, tek je juli pa se nadamo da će se vrijeme potpuno stabilizirati i da ćemo i ove godine koliko-toliko uživati u ljetu uprkos nepovoljnim prognozama meteorologa.

U ovom ljetu, kao što dosad vidimo, vrijeme ne utječe na sezonske poslove. Naprotiv, čini se da ih je više nego ikad.

Finansiranje vlastitih potreba

Zahvaljujući studentskim servisima u BiH, posao mogu pronaći i srednjoškolci, oni koji su navršili 15 godina, a neki pronalaze i posao kod svojih.

Jedan stariji maloljetnik priča za Vecernji.ba kako je ovog ljeta Hercegovinu zamijenio Makarskom, a radi kod porodice, čisti apartmane i tvrdi da se više radi o pomaganju, a koje se dobro plati.

– Ništa mi nije ponižavajuće raditi, naročito ako se dobro zaradi, a iskreno, ne mogu se žaliti. Više sam ispomoć ostalim članovima porodice i najesen ću imati novac za knjige, džeparac za izlazak i neke svoje, sportske hobije, a budući da sam nemirnijeg duha, radit ću i u lokalnom kafiću i tu zaraditi pokoju dnevnicu, tako da se neće brzo istopiti novac s mora – kaže kroz smijeh.

Ističe da u Makarskoj ove godine ne troši mnogo.

– Kad su roditelji davali novac, nekako sam ga se brže rješavao, a sad kad sam zarađujem, više ga cijenim. Na kraju krajeva, ono što je u nas u BiH u markama, ovdje je u eurima, posebno tu mislim na ono što se smatra luksuzom. Prošle godine hrana je bila jeftinija ovdje u većim supermarketima nego kod nas, ali ove godine ne čini mi se tako – ispričao je za Vecernji.ba ovaj mladić.

Nada se da će ljeto što duže potrajati.

– Dosad je bilo nekih otkazivanja jer vrijeme, iskreno, nije išlo na ruku kupačima, ali se nadam da će juli i august iznijeti sezonu i da će biti iznad očekivanja. Rado bih ostao i u septembru, ali morat ću u školu – kroz smijeh objašnjava.

Što se tiče zakonske regulacije, maloljetnik od 15 godina može se zaposliti uz ovlast zakonskog zastupnika, dakle roditelja ili staratelja.

– Roditelj odobrenje daje samostalno, dok staratelj navedenu ovlast može dati samo na temelju prethodnog odobrenja tijela nadležnog za poslove socijalne zaštite. Nakon što zakonski zastupnik ovlasti maloljetnika za sklapanje određenog ugovora o radu, maloljetnik je poslovno sposoban za poduzimanje svih pravnih radnji u vezi s ispunjenjem prava i obveza iz toga ugovora. Tada ugovor o radu može sam sklopiti i raskinuti, kao i poduzimati sve ostale radnje koje su povezane s tim ugovorom – navodi se na stranicama Ministarstva rada u Hrvatskoj.

Nezavisno o uzrastu, za državljane BiH prošle godine izdane su 34.443 dozvole za boravak i rad, a kad se tu zbroje oni s hrvatskim dokumentima, taj broj je i dvostruko veći. Hoteli i restorani maksimalno su se potrudili ponuditi dobre uslove radnicima, pa za plaće od 730 do 1700 eura konobarima ili kuharima, koji mogu zaraditi od 2000 do 4000 eura, nude i smještaj, tri obroka, stimulacije ako je radnik dao svoj maksimum… Ima tu i stalno zaposlenih, pa stalnih sezonskih djelatnika, povremenih…

Sezonski poslovi danas su mnogima prilika, osim za zaradu, i za zabavu, putovanja… Mladi objašnjavaju da su prednosti sezonskog rada fleksibilnost i zabava, unaprjeđivanje vlastitih sposobnosti, vrata k novom zaposlenju, provjera je li trenutni posao prava profesija za sebe i naposljetku dobri prihodi, a oni su osnovni.

Dijana Živković, studentica završne godine francuskog jezika i književnosti u Sarajevu, za hocu.ba govorila je o svojim iskustvima sa sezonskim poslom.

Brz napredak

-Prvobitno sam radila na Hvaru. Ideju i želju za tom destinacijom dobila sam preko preporuke prijatelja i zaista se nisam pokajala zbog odluke. Prve godine na Hvaru radila sam kao sobarica, dok sam iduće godine bila nadzornica sobarica. S tim u vezi, želim spomenuti da je to prednost sezonskih poslova… Možete jako brzo napredovati i ići k boljim pozicijama.

Smatram da su sezonski poslovi odlična prilika za svakog ko želi steći nova znanja, upoznati različite vrste ljudi, kulture, običaje ili steći radnu naviku. Sezonski poslovi su praktični, posebno za studente, jer većina sezonskih poslova se obavlja ljeti, tako da se studij ne zanemaruje.

Vođena prelijepim iskustvom na Hvaru, ove godine sam se odlučila za Ameriku. Trenutno sam na Floridi, na poziciji front desk agenta. Razlog mog trenutnog odabira jesu sve čari i ljepote po kojima je poznata ova destinacija. Ovu priliku sam pronašla preko stranice “Work and travel” – priča Dijana čija je poruka mladima da se svi odvaže na ovaj korak.

-Mislim da ni jedan posao koji ćete obavljati u životu neće pružiti ovako dobro i nezaboravno iskustvo. Rad s toliko ljudi, upoznavanje s njima, život s njima…, slobodno smijem reći da dobijete drugu porodicu. Bitna stavka je i da poslodavci jako cijene svako radno iskustvo, pogotovo kada je riječ o sezonskim poslovima, jer baš kroz ovu vrstu poslova razvijate komunikacijske vještine, timski rad, ljubaznost, ono što je potrebno u svakoj djelatnosti, na svakom radnom mjestu – rekla je Dijana.

Sezonski posao ima brojne prednosti i zato mladima koji žele raditi treba pružiti priliku.