Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

I to je BiH: Iz školskih klupa u fabrički pogon

gs

Nakon što je 9. augusta u GS – Tvornici mašina Travnik d.o.o. obavljeno certificiranje zavarivača, odnosno učenika koji su svoju praksu obavljali u toj tvornici, oni su postali i njezini uposlenici.

Certificiranje je provedeno pod okriljem projekta “Stručno obrazovanje kroz praktičnu nastavu u metalskom sektoru u BiH”, koji realiziraju GS – Tvornica mašina Travnik d.o.o. i njemačka vladina organizacije Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ), u okviru programa DEVELOPPP.de, iniciranog od Saveznog ministarstva za privredu suradnju i razvoj (BMZ).

– Certificiranje zavarivača, atestacija postupaka i certificiranje pogona su, u praktičnom smislu, preduvjet da bi se bavili ovim zahtjevnim poslom koji nužno treba iznimnu koncentraciju i stručnost. Ukoliko nemate sve međunarodno priznate ateste i certifikate koje zahtjeva tržište, prema propisanim standardima i normama, niste konkurentni ni vi, kao poslodavac, niti su to vaši uposlenici. To je kao da i ne postojite – kazao je Taib Helvida, inženjer u tvornici u kojoj je provedeno certificiranje i član stručnog tima projekta.

On je istaknuo da ovi certifikati vrijede tri godine, no moraju biti provjeravani i ovjeravani svakih šest mjeseci kao potvrda da zavarivač nije imao prekid na zavarivačkim radovima, što nije karakteristika drugih zanimanja, te potvrđuje praksu cjeloživotnog učenja.

– Četiri učenika, koji su praktičnu nastavu obavljali u Tvornici i uspješno prošli kroz certificiranje, dobili su stalno zaposlenje odmah po završenom školovanju – kazala je stručna savjetnica u GIZ-u Elma Badžak.

Kako je kazala, evidentno je da su zanimanja bravara i zavarivača deficitarna ne samo u BiH, nego i u regiji.

– Stoga je ovaj projekt izuzetno važan u dva pravca: kompanije koje imaju potrebu za ovim kadrom dobit će stručne mlade ljude, dok će mladi u BiH dobiti priliku da se odmah po školovanju zaposle u svojoj struci što je, nažalost, rijetkost u današnje vrijeme – dodala je Badžak.

Kako se certifikati plaćaju prema propisanim normama, a da bi se novouposleni dodatno rasteretili od daljnjih davanja, trošak su zajednički snosili GIZ i GS – Tvornica mašina Travnik, nositelji projekta “Stručno obrazovanje kroz praktičnu nastavu u metalskom sektoru u BiH”.

Upis sljedeće generacije za ova zanimanja je završen, a s početkom nove školske godine će novi učenici početi sa praktičnom nastavom, priopćeno je iz projektnog tima.

Projekt “Stručno obrazovanje kroz praktičnu nastavu u metalskom sektoru u BiH” trajat će tri godine, a cilj mu je poboljšanje stručnog obrazovanja za zanimanja zavarivač, bravar i CNC operater u Srednjobosanskok kantona, prema normama evropskog metaloprerađivačkog sektora i industrije mašina.