Biznis

dodano devet kompanija

I treći najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu stavljen na crnu listu SAD-a

15/01/2021

Američki investitori moraće da ustupe svoj udio u kineskim kompanijama sa liste do novembra ove godine

Američka vlada stavila je na crnu listu devet kineskih kompanija, uključujući proizvođača pametnih telefona Xiaomi, treću najveću kinesku nacionalnu naftnu kompaniju i državnog proizvođača aviona Commercial Aircraft Corp., zbog navodnih vojnih veza, vršeći pritisak na Peking u posljednjima danima administracije predsjednika Donalda Trumpa, prenosi AP.

Američki investitori moraće da ustupe svoj udio u kineskim kompanijama sa liste do novembra ove godine, prema izvršnoj uredbi koju je Trump potpisao prošlog novembra.

Xiaomi je saopštio da su njegovi proizvodi za „civilnu i komercijalnu upotrebu“ te da nije u vlasništvu, pod kontrolom ili povezan sa kineskom vojskom.

„Kompanija će preduzeti odgovarajuće mjere kako bi zaštitila svoje kao i interese svojih ulagača“, navodi se u izjavi, ne precizirajuće te poteze.

Prema podacima istraživačke kompanije Gartner, Xiaomi je u trećem kvartalu prošle godine prestigao Apple, treću najveću kompaniju za proizvodnju pametnih telefona u svijetu.

Xiaomi je napredovao nakon što su SAD stavile na crnu listu kompaniju Huawei.

Istovremeno, Ministarstvo trgovine je stavilo CNOOC na ekonomsku crnu listu koja zabranjuje američkim firmama da izvoze ili prenose tehnologiju kineskim kompanijama, osim ako za to nije dobijena dozvola vlade SAD.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je u decembru prošle godine na listu dodato oko 60 kineskih kompanija, uključujući proizvođača dronova DJI i poluprovodnika SMIC.

China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) je umiješana u bušenje u moru u spornim vodama Južnog kineskog mora, gdje se sukobljavaju teritorijalne pretenzije Pekinga sa drugim zemljama, uključujući Vijetnam, Filipine, Brunej, Tajvan i Maleziju.

„Kineske bezobzirne i ratoborne akcije u Južnom kineskom moru kao i agresivno nastojanje da stekne osjetljivu intelektualnu svojinu i tehnologiju za svoju armiju predstavljaju prijetnju američkoj nacionalnoj i bezbjednosti međunarodne zajednice“, rekao je američki ministar trgovine Wilbur Ross.

“CNOOC djeluje kao agresor u ime kineske armije da bi zastrašio njene susjede, a njena vojska i dalje ima koristi od vladine politike civilno-vojne fuzije u maligne svrhe“, rekao je Ross.

Portparol CNOOC-a je izjavio da će „nastaviti da prati razvoj situacije“, priznajući da je ova kompanija stavljena na crnu listu.

Kineska državna kompanija Skyrizon takođe je dodata na ekonomsku crnu listu, zbog nastojanja da „nabavi i prisvoji strane vojne tehnologije“, rekao je Ross.

Peking Skyrizon Aviation, koji je osnovao tajkun Vang Jing, razljutio je Vašington zbog pokušaja preuzimanja ukrajinskog proizvođača vojnih avionskih motora “Motor Sić” 2017.

SAD je bio zabrinut da će napredna vazduhoplovna tehnologija na kraju biti korišćena u vojne svrhe.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Lidžijan kritikovao je poslednju odluku američkih vlasti ističući da je njen cilj potiskivanje kineskih kompanija. Po njegovim riječima, Trampova administracija je „generalizovala koncept nacionalne bezbjednosti i zloupotrebljavala državnu moć bez očiglednog razloga“.

“Kina će preduzeti neophodne mjere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese svojih preduzeća u skladu sa zakonom”, rekao je Žao na konferenciji za novinare u petak.

On je istakao da SAD ovim potezima krše principe tržišne konkurencije i međunarodna ekonomska i trgovinska pravila i podrivaju povjerenje stranih preduzeća koja ulažu u SAD, što bi sve na kraju naškodilo interesima američkih preduzeća i investitora.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.