Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ilievski: “Messer” u BiH jedan od kotača poslijeratnog privrednog razvoja BiH

messerzenica7

“Messer” u BiH posluje već 20 godina, a kao naša najveća postignuća u tom periodu možemo izdvojiti dvije fabrike – kisikanu u Zenici i postrojenje za proizvodnju CO2 u Sočkovcu. Uspjeh leži u tome da sve što proizvedemo mi i prodamo – izjavio je za Fenu generalni direktor “Messera” u BiH Valentin Ilievski.

“Messer” je, po njegovim riječima, došao te 1997. u zemlju opustošenu ratom, s nejasnim predodžbama o budućnosti. Došli su, metaforički rečeno, na ledinu, a sada su vlasnici triju društava, više podružnica, dviju fabrika, nekoliko distributivnih centara i punionica.

Ilievski je naveo da su se širili od Mostara na jugu do Bihaća na sjeveru i da za njih nikakve, pa ni entitetske granice nisu predstavljale problem nego motiv. Kroz proizvodnju su, kako je naglasio , spojili ljude i „obale“.

– Najprije bih htio izraziti svoje zadovoljstvo što je kompanija “Messer” ovdje, u Bosni i Hercegovini, već dva desetljeća i što smo pokazali da smo jedan od kotača poslijeratnog privrednog razvoja BiH. Dvadeset godina je trećina prosječnog životnog vijeka. Dvadeset godina je najbolji dio u aktivnom radnom vijeku jednog čovjeka. Taj najplodniji dio naših života, “Messer” je ugradio u privredu Bosne i Hercegovine i u njen industrijski razvoj. Smatrali smo i dan-danas smatramo da to ima smisla. Da se ovdje mogu napraviti rezultati vrijedni spomena. I uspjeli smo da pokažemo da ništa nije nemoguće uz želju, rad, istrajnost, dobre namjere i viziju – istakao je Ilievski.

Strategija poslovanja ove porodične kompanije koja je više od 120 godina lider u proizvodnji, prodaji i distribuciji plinova zasniva se na nekoliko značajki.

– Prvo, a za nas kao proizvođače i najvažnije je da širimo svoje proizvodne kapacitete. U skladu s tim, mi smo prije nekoliko dana pustili u pogon novu proizvodnju CO2 u našoj fabrici u Sočkovcu što će nas dovesti u poziciju da CO2 izvozimo na inostrana tržišta. Drugo, mi ulažemo u razvoj, u infrastrukturu naših objekata, gradimo podružnice, punionice i distributivne centre. Upravo jedan takav veliki centar otvaramo u Banjoj Luci. Treće, mi investiramo u ljude. Taj resurs je za nas vredniji od svih drugih. Nijedna mašina, nikakav profit, ništa zapravo ne može nadomjestiti zadovoljstvo uposlenika. Činjenica da smo uložili više od 100 miliona KM u sve te komponente svima jasno stavlja do znanja da je za nas Bosna i Hercegovina višestruko važna. Posljednje investicije u Sočkovcu i Banjoj Luci i kontinuirano ulaganje u edukaciju uposlenih, know how i tehnološke inovacije, najbolje govore u prilog ovoj tvrdnji – kazao je direktor “Messera” u BiH.

Ilievski smatra da je za unapređenje poslovnog ambijenta i investicija potrebno administraciju svesti na minimum, proizvodne procese automatizirati da budu na nivou najrazvijenijih svjetskih država i napraviti olakšavajući sistem poslovanja za sve koji namjeravaju uložiti svoj novac u neki biznis. Treba to raditi na primjerima Finske ili Hong Konga gdje se za kratko vrijeme može osnovati kompanija i investirati bez velikih birokratskih prepreka.

– Često sebi postavljam pitanje kako to da su se zemlje istočne Evrope poput Češke, Poljske i Slovačke razvile, a BiH nije u proteklih dvadeset godina mira i mislim da znam odgovor. Oni su napravili reforme, a BiH nije. Da mi u “Messeru” ne mislimo da BiH može biti još konkurentnija nego sada, sigurno da se ne bismo ovdje dugo zadržavali. Ali mi mislimo da uz više političke volje, privredne konsolidacije na cijelom teritoriju BiH, pravilnog ulaganja i dugoročnog planiranja, ova zemlja može skočiti s jedne od najlošijih pozicija na ljestvici evropskih tranzicijskih zemalja, i doživjeti rast u GDP-u te poboljšati ekonomsku poziciju naspram svoga okruženja – kazao je Ilievski za Fenu.

“Messer” u BiH će na prigodnoj svečanosti 5. oktobra u Sarajevu obilježiti 20 godina uspješnog djelovanja u našoj zemlji.