Biznis

dobili saglasnost

INA planira širenje maloprodajne mreže u BiH, moguća kupnja “Krajinapetrola”

15/11/2019

INA u BiH sada ima najveću maloprodajnu mrežu naftnih derivata, odnosno 45 benzinskih pumpi širom BiH, koju je nakon početnog poslovanja ograničenog na teritorij Federacije BiH postepeno počela širiti i na teritorij RS

Hrvatska naftna kompanija planira kupiti preduzeće “Krajinapetrol” iz Banje Luke i tako proširiti postojeći lanac objekata na kojima prodaje naftne derivate u Bosni i Hercegovini, objavio je portal capital.ba, prenosi Hina.

Prema navodima ovog portala, INA je dobila saglasnost ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića da može početi provoditi dubinsku analizu stanja u “Krajinapetrolu” prije donošenja konačne odluke o mogućoj kupnji većinskog vlasničkog udjela.

Sadašnji većinski vlasnik “Krajinapetrola” je vlada RS te s njom povezani doničarski fondovi, a INA sada posjeduje 9,7 posto dionica te kompanije, nastale nakon raspada bivše Jugoslavije kada su vlasti u sadašnjem entitetu RS preuzele upravljanje benzinskim pumpama i infrastrukturom što ih je u nekadašnjoj zajedničkoj državi na teritoriju BiH imala INA.

Kakva je situacija u “Krajinapetrolu”?

“Krajinapetrol” sada upravlja lancem od petnaest benzinskih pumpi raspoređenih najvećim dijelom na širem banjalučkom području.

Finansijski pokazatelji ukazuju na stabilno pozitivno poslovanje i povećanje prihoda u ovoj godini za gotovo dva i pol miliona eura u usporedbi s 2018. godinom.

Ukupni kapital “Krajinapetrola” procijenjen je na 22 miliona konveribilnih maraka, a u toj firmi zaposleno je 168 radnika.

INA u BiH sada ima najveću maloprodajnu mrežu naftnih derivata, odnosno 45 benzinskih pumpi širom BiH, koju je nakon početnog poslovanja ograničenog na teritorij Federacije BiH postepeno počela širiti i na teritorij RS.

Komentari

Autor: Hina

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.