Agencija za statistiku BiH

Industrijska proizvodnja u novembru porasla za 1,7 posto

Industrijska proizvodnja

U novembru ove, u poređenju sa novembrom prošle godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi pad u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom od 0,3 posto, u prerađivačkoj industriji pad od 1,7 posto, a u vađenju ruda i kamena pad od 8,3 posto

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u novembru veća je za 1,7 posto u poređenju sa oktobrom, a u odnosu na novembar prošle godine, industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, bilježi pad od 1,9 posto.

U novembru je proizvodnja energije veća je za 6,6 posto u odnosu na oktobar, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,4 posto, kapitalnih proizvoda za 1,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,9 posto, a intermedijarnih proizvoda veća za 0,7 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda u novembru ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, veća je za 12 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto. Proizvodnja intermedijarnih proizvoda istovremeno je manja za 0,1 posto, energije za 2,9 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,6 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u novembru, u poređenju sa oktobrom u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom veća je za 7,4 posto, u prerađivačkoj industriji veća za 0,6 posto, dok je u vađenju ruda i kamena manja za 1,5 posto.

U novembru ove, u poređenju sa novembrom prošle godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi pad u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom od 0,3 posto, u prerađivačkoj industriji pad od 1,7 posto, a u vađenju ruda i kamena pad od 8,3 posto.