"ozbiljan problem"

Inflacija u SAD-u najveća od 1990. godine, oglasio se i Biden

Šta će tačno preduzeti nije poznato, no predsjednik puno nade ulaže u svoj infrastrukturni plan odobren prošle nedjelje. Teško da će to biti dovoljno

Nakon jučerašnjeg podatka o inflaciji koji je pokazao najveću stopu rasta cijena od kraja 1990. oglasio se i američki predsjednik Joe Biden.

Prvi je put morao javno priznati da inflacija postaje ozbiljan problem. Proglasio je zaustavljanje inflacije „najvišim prioritetom“ jer rast cijena pogađa novčanike većine Amerikanaca.

– Dao sam nalog mojem Nacionalnom ekonomskom savjetu da pronađe način za snižavanje tih troškova, te zatražio od Federalne trgovinske komisije da spriječi bilo kakvu tržišnu manipulaciju ili namještanje cijena – rekao je Biden.

Šta će tačno preduzeti nije poznato, no predsjednik puno nade ulaže u svoj infrastrukturni plan odobren prošle nedjelje. Teško da će to biti dovoljno.

Inflacija u Sjedinjenim Državama, mjerena rastom potrošačkih cijena, skočila je u oktobru na 6,2 posto u odnosu na isti mjesec 2020. godine, na najviši nivo od decembra 1990. godine, objavilo je Ministarstvo rada, prenosi Bankar.me.