Prijeti fiskalni haos

Ako Vijeće ministara uskoro ne usvoji ovu odluku nastupit će štete po sve budžete u BiH!

Zoran Tegeltija FOTO VM

Hoće li zvaničnici iz RS-a nastaviti s kockanjem na račun države? Bez pomjeranja datuma o primjeni Zakona o carinskoj politici nastupaju štetne posljedice za sve

Ukoliko Vijeće ministara BiH u narednih mjesec i po dana ne usvoji izmjene odluke o sprovođenju Zakona o carinskoj politici u BiH nastupit izuzetno štetne posljedice, uključujući i posljedice po budžete svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Piše: A. DUČIĆ

Ovakvo upozorenje, kako saznaje Fokus.ba, dolazi iz Uprave za indirektno oporezivanje, i to u jeku političke blokade zvaničnika koji dolaze s područja RS-a. Naime, ministri iz RS-a i na jučerašnjoj sjednici su glasali protiv svojih tačaka sjednice Vijeća ministara BiH s obrzaloženjem „da nisu stvorene pretpostavke za donošenje odluka“.

Tako su po drugi put zaredom doprinijeli da se na Vijeću ministara BiH ništa ne usvoji ostajući vjerni zaključcima NSRS, a sve zbog bojkota nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko donio izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se, između ostalog, kažanjava i negiranje genocida u Srebrenici.

No, zašto je bitno da Vijeće ministara BiH, silom prilika, jer će ispaštati svi budžti, pa i budžet RS-a, donese navedenu odluku?

Ovom se odlukom, naime, primjena Zakona o carinskoj politici BiH pomjera sa 1. januara na 1. april 2022. godine. To se čini iz razloga što ne postoji mogućnost da Parlament BiH usvoji Zakon o carinskim prekršajima BiH, bez kojeg se ne može primjenjivati novo carinsko zakonodavstvo.

Naime, Vijeće ministara je sjednici održanoj dana 16. juna utvrdio Prijedlog Zakona o carinskim prekršajima BiH, te ga uputio Parlamentarnoj skupštini BiH da se razmatra po hitnoj zakonodavnoj proceduri.

Međutim, prijedlog da se predloženi Zakon o carinskim prekršajima razmatra po hitnoj zakonodavnoj proceduri nije prihvaćen na 19. sjednici Doma naroda održanoj 1. jula, a ni na 22. sjednici Predstavničkog doma održanoj 7. jula.

Potom je Vijeće ministara BiH, prije blokade institucija u režiji političara RS-a, bilo primorano donijeti izmjene Odluke o sprovođenju Zakona o carinskoj politici, na način da je početak primjene navedene odluke, a time i Zakona o carinskoj politici u BiH, pomjeren sa 01.07.2021. godine na 01.08.2021. godine, da bi potom, na 42. redovnoj sjednici održanoj 22.07.2021. godine, Vijeće ministara donijelo novu Odluku kojom je datum početka primjene pomjeren sa 01.08.2021. godine na 01.01.2022. godine. Sada se dakle novom odlukom ponovo pomjera primjena ovog važnog zakona za funkcioniranje fiskalnog sistema BiH.

Inače, razlog donošenja novog Zakona o carinskim prekršajima je usklađivanje oblasti carinskih prekršaja sa odredbama novog Zakona o carinskoj politici i odredbama nove Odluke o sprovođenju Zakona o carinskoj politici, a njegov osnovni cilj jeste da osigura poštovanje zakonskih i podzakonskih odredbi novog carinskog zakonodavstva Bosne i Hercegovine.

Ovim zakonom propisane su radnje koje čine carinske prekršaje, počinioci prekršaja, sankcije i zaštitne mjere. U protivnom, primjenom Zakona o carinskoj politici bez da istovremeno ne bude u primjeni i novi Zakon o carinskim prekršajima nastupiće izuzetno štetne posljedice, uključujući i posljedice po budžete svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.