Biznis

poreska uprava rs

Inspektori otkrili 10 neprijavljenih radnika, izdali prekršajne naloge u iznosu od 156.500 KM

27/07/2021

Najviše nepravilnosti utvrđeno je kod poreskih obveznika sa područja koje pokrivaju područni centri Poreske uprave RS u Banjaluci i Zvorniku, gdje je utvrđeno 12, odnosno 11 nepravilnosti

Inspektori Poreske uprave bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) su, u okviru ranije započete akcije pojačanih kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i kontrola prijavljivanja radnika, širom RS-a u prošloj sedmici izvršili 111 kontrola, te su u 54 slučaja utvrdili nepravilnosti, zbog čega su izdali 62 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 156.500 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

“Istovremeno, inspektori su za 27 poreskih obveznika izrekli usmeno rješenje, tj. mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti koja neće biti izvršena ukoliko poreski obveznici u roku od 72 časa od izricanja mjere, u skladu sa Zakonom o fiskalnim kasama, uplate izrečenu novčanu kaznu. Pored toga, u okviru ovih kontrola inspektori Poreske uprave RS su otkrili i 10 neprijavljenih radnika”, saopšteno je iz Poreske uprave RS-a.

Najviše nepravilnosti utvrđeno je kod poreskih obveznika sa područja koje pokrivaju područni centri Poreske uprave RS u Banjaluci i Zvorniku, gdje je utvrđeno 12, odnosno 11 nepravilnosti. Zbog utvrđenih nepravilnosti prošle sedmice su sankcionisani poreski obveznici iz Banjaluke, Gradiške, Prijedora, Oštre Luke, Bijeljine, Nevesinja, Vukosavlja, Broda, Dervente, Teslića, Zvornika, Čajniča, Novog Goražda, Višegrada i Rogatice.

“Inspektori Poreske uprave RS će i u narednim danima nastaviti sa ovom akcijom pojačanih kontrola na teritoriji cijele RS, pa ovom prilikom pozivamo poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane da prijave apsolutno sve slučajeve neizdavanja fiskalnih računa ili druge nepravilnosti”, dodaje se u saopštenju.

Građani nepravilnosti mogu prijaviti putem e-mail adrese kontakt@poreskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave RS, u rubrici “Prijava neizdavanja fiskalnih računa”.

Iz Poreske uprave RS-a navode da cilj nije kažnjavanje poreskih obveznika, već njihovo uvođenje u legalno poslovanje, te suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.