Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Institucionalna podrška softverskoj industriji neophodna za razvoj BiH

konferencija_razvoj_softverske_industrije_jusko

Za razvoj Bosne i Hercegovine neophodno je da softverska industrija i generalno IT sektor dobiju institucionalnu podršku.

Izjavio je to ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko na “Prvoj konferenciji o potencijalima razvoja softverske industrije u BiH” koje je održana danas u Sarajevu i dodao da ta podrška ne treba doći samo od resornog ministarstva, već da svi nivoi vlasti trebaju uraditi svoj dio posla.

Pojasnio je da je Strategija razvoja softverske industrije upućena u Vijeće ministara BiH i vjeruje da će vrlo skoro biti usvojena i u tom tijelu i u Parlamenatarnoj skupštini BiH.

– Argumenti za podršku IT sektoru su toliko jaki da bih volio vidjeti osobu koja neće podržati tu strategiju – rekao je Jusko.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković istakao je da je softverska industrija jedan od najvećih potencijala i resursa BiH kao i da Vlada Kantona Sarajevo nastavlja sa započetim putem podrške toj branši.

Predsjednik BIT Alijanse Haris Memić naveo je da će ta organizacija neprekidno raditi na rješavanju dva najveća problema s kojim se ta industrija susreće svaki dan, a to su nedostatak stručnog kadra i slabo razvijena infrastruktura te industrije, praćena nedostatkom poticaja za razvoj.

Konferencija je održana u organizaciji Ministarstva komunikacija i prometa BiH, a u saradnji s BIT Alijansom.