Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DNS protiv prodaje “Ljubije”, sumnjaju u špekulativne radnje

ljubija

Predsjednica Kluba Demokratskog narodnog saveza (DNS) u Narodnoj skupštini RS-a Spomenka Stevanović ponovila je da ta stranka neće podržati odluku Vlade RS-a da se državni kapital u Rudniku željezne rude „Ljubija“ Prijedor proda firmi “Izraeli investment grupa“, ističući da je ta odluka štetana po interese građana RS-a iz više razloga.

– Potencijalni kupac nema nikakve reference i iskustva u oblasti rudarske djelatnosti. Ugovorom iz 2004.godine RŽR ‘Ljubija’ odrekla se eksploatacione djelatnosti i pitanje je zašto je ‘Izraeli investment grupa’ kupuje. Vjerovatno je kupije iz čisto komercijalne, špekulantske prirode, radi eventualne prepodaje atraktivnih nepokretnosti u Prijedoru, a koje su u vlasništvu ‘Ljubije’ – ustvrdila je Stevanović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Istakla da DNS, iako je dio skupštinske većine u RS-u, neće podržati odluku Vlade RS-a da se „Ljubija“ proda firmi “Izraeli investment grupa“.

-O koaliciji treba da razmišljaju sva tri koaliciona partnera. Naš stav je da nije dobro što je tačka o prodaji ‘Ljubije’ uvrštena na dnevni red Narodne skupštine bez prethodne saglasnosti – navela je Stevanović.

Poslanik SDS-a Dušan Berić predlaže da Vlada RS-a ne prodaje cjelokupan državni kapital „Ljubije“, već da se izabere ponuđač s dobrim referencama, koji će se baviti eksploatacijom rude.

Berić, koji je i predsjednik skupštinskog Odbora za privredu, rekao je da bi se tim konceptom zadržala dobit za RS.

Pita Vladu RS-a zašto nije reagovala deset godina, ako su tačne njihove tvrdnje da „Mittal“ deset godina nije dijelio dobit.

Predsjednik Konfederacije sindikata RS-a Obrad Belenzada istakao je da je za radnike važno da u Prijedoru nastavi poslovanje „ArcelorMiital“.

Smatra da je neophodno da se sagledaju ponude i “Izraeli investment grupa“ i „ArselorMittala“ o kupovini „Ljubije“ kako bi se izabrala najbolja, koja će omogućiti da radnici nastave da rade i primaju plaće.

Odluka Vlade RS-a o prodaji Rudnika željezne rude „Ljubija“, Prijedor, firmi “Izraeli investment grupa“ bit će predmet javnog saslušanja 4.maja, kada će skupštinski Odbor za privredu donijeti odluku da li će se razmatrati na sjednici entitetskog parlamenta.