Intenzivne pripreme za početak izgradnje HE Vranduk

he-vranduk1112

U skladu s planiranom dinamikom, na gradilištu HE Vranduk u toku su intenzivni radovi na izgradnji pomoćnog građevinskog objekta (zagata) u rejonu brane, kojim će tok rijeke Bosne biti preusmjeren i time stvoreni uslovi za početak radova na iskopavanju jame, odnosno temelja brane, saopćeno je iz JP Elektroprivreda BiH.

Navode da se radovi izvode u sklopu pripremnih radova druge faze, a shodno načelnom odobrenju za građenje HE Vranduk.

Do sada je instalisano više od 150 željeznih talpi za spečavanje prodora vode u pomoćni objekt zagat, a u narednom periodu, pri čemu će dinamiku diktirati i vremenski uslovi, bit će vršena instalacija drugog reda talpi na podužnom dijelu zagata, a potom zatvaranje pomoćnog objekta najprije uzvodno, a zatim i nizvodno prema lijevoj obali rijeke Bosne.

Polovinom novembra pristupit će se instalaciji trafostanica za privremeno priključenje gradilišta na elektroenergetsku mrežu, nastaviti s izvođenjem pripremnih radova na uređenju gradilišnih platoa i pristupnih puteva, te drugim pripremnim zemljanim radovima.

Sve projektne aktivnosti prate licencirane kompanije i nadzorni organi, a u dosadašnjoj fazi nisu registrovane ozbiljnije poteškoće u realizaciji.

Planirani datum završetka radova, odnosno puštanja HE Vranduk u pogon, je 11. novembar 2019.