Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iran Air potpisao sporazum o kupovini velikog broja Boeingovih aviona

boeing

Iranska kompanija Iran Air potpisala je sporazum sa američkim proizvođačem aviona Boeingom o kupovini velikog broja aviona nove serije Boing 737 i Boeing 777, javlja Andolu Agency (AA).

U saopćenju iranske kompanije se navodu kako je sporazum sa Boingom potpisan s ciljem obnove iranske zrakoplovne flote i kako je Iran zainteresiran za kupovinu novih Boingovih modela 737 i 777.

“Iran Air i Boeing su potpisali sporazum o kupoprodaji aviona nakon što su dobijene potrebne saglasnosti vlada Islamske Republike Iran i Sjedinjenih Američkih Država“, navodi se u saopćenju.

Za realizaciju dogovorenog posla će biti potrebno dodatno odobrenje zvaničnih Teherana i Washingtona, a iranski mediji prenose da je Iran zainteresiran za kupovinu 100 Boeingovih aviona.

Američka kompanija Boing nije komentirala postignuti dogovor, a iranski ministar transporta je za državnu televiziju te zemlje izjavio da bi sporazum moga biti realiziran u vrijednosti i do 25 milijardi dolara.

Iran je decenijama bio u diplomatskoj izolaciji zbog međunarodnih sankcija zbog razvoja nukleranog programa. Izolacija je počela 1979. godine kada su u Teheranu zarobljene američke diplomate. Ukidanje sankcija prema Iranu i vraćanje te zemlje na međunarodno tržište omogućeno je sporazumom delegacija Irana i grupe 5+1 koji je na snagu stupio prošle godine.

Iran je u januaru ove godine i sa francuskim proizvođačem Airbusom potpisao sporazum o kupovini ukupno 118 aviona, a sporazum je vrijedan 27 milijardi dolara.

Zbog pomenutih međunarodnih sankcija u Iranu su i sada u upotrebi avioni koji su kupljeni prije 1979. godine. Stara flota bila je uzrok brojnih avionskih nesreća u toj zemlji. U proteklih 37 godina u Iranu se desilo više od 200 takvih nesreća u kojima je život izgubilo više od 2.000 ljudi.