Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Iran započeo prvu isporuku nafte Evropi nakon nuklearnog sporazuma

14/02/2016

Iran je danas započeo isporuku sirove nafte Evropi, prvu nakon što je postigao nuklearni sporazum sa svjetskim silama, saopćio je zamjenik iranskog ministra za naftu Rokneddin Javadi.

Kako prenosi Iranska novinska agencija, Javadi je današnju isporuku nazvao “novim poglavljem” u iranskoj naftnoj industriji nakon pet godina sankcija.

Saopćeno je da je nekoliko cisterni prevezlo iransku naftu prema Evropi posljednjih dana.

Iran planira povećati izvoz nafte na tri miliona barela dnevno nakon ukidanja sankcija koje su zapadne sile uvele, izjavio je ranije ministar za naftu i naftne derivate Bijan Zangeneh. Ministar je otkrio da Iran planira uložiti oko 180 milijardi dolara u petrohemiju i naftni sektor do 2022. godine kako bi eksploatisao naftna polja i modernizovao postrojenja.

Iran je u julu prošle godine postigao nuklearni sporazuma sa šest svjetskih sila prema kojem će sve iranske nuklearne aktivnosti staviti pod nadzor IAEA u narednih 15 godina. U januaru ove godine je i službeno izašao iz ekonomske izolacije u kojoj se nalazio godinama. To je uslijedilo nakon potvrde od strane UN-ove agencije za atomsku energiju (IAEA) da je Iran ispunio sve mjere skladno Sporazumu o nuklearnom programu sa šest svjetskih sila.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.