Na oskrnavljenom groblju obilježena 71. godišnjica oslobođenja Mostara (FOTO)

BiH

Obilježena 71. godišnjica oslobođenja Mostara

Svečanost obilježavanja 71. godišnjice oslobođenja Mostara danas je u gradu na Neretvi okupila nekoliko stotina antifašista iz čitave BiH i Slovenije, koji su položili cvijeće i odali počast palim borcima za slobodu tog grada.

Na Partizanskom spomen-obilježju, gdje je održana centralna svečanost, dočekale su ih razbijene ploče što je izazvalo zgražavanje svih sudionika, koji su riječima “smrt fašizmu – sloboda narodu“ željeli otjerati crnilo fašizma koje, kako su ustvrdili, još uvijek vlada.

Devastirano spomen-obilježje u Mostaru je, kako su kazali okupljeni antifašisti, pokazatelj da se ne poštuju oni koji su svoje živote dali za slobodu grada.

Ovaj čin posebno emotivno je doživio Danilo Škorija iz Ljubljane koji je sudjelovao u borbi za oslobođenje Mostara i bio teško ranjen, te je danas došao posjetiti grad na Neretvi i položiti cvijeće svojim suborcima.

“Mostar je bio glavni udar naše prekomorske udarne brigade. Tu sam bio ranjen, tu su moji drugovi sahranjeni. Hvala vam što ste se okupili da im odate počast”, kazao je Škorija, te se prisjetio sudbonosnog dana u kojem je Mostaru izborena sloboda. Izrazio je želju da nađe i posjeti groblje i zapali svijeću svojim kolegama iz prekomorskih brigada koje su sudjelovale u oslobođenju Mostara i koji su poginuli u brdima negdje u predjelu Širokog Bijega.

U ime SUBNOR-a BiH, general Mustafa Polutak je naglasio kako bi najveći poraz bio zaboraviti borbu protiv fašizma i heroje koji su svoje živote dali za slobodu naroda.

“Nama antifašistima BiH i cijelog svijeta je drago da se ovako okupimo i sjetimo naših antifašista iz perioda 1941-1945 i da pokažemo da ne zaboravljamo njihova djela”, kazao je Polutak.

Prije 71. godinu kada su dvije dalmatinske i 29. hercegovačka divizija oslobodile Mostar, sam Hitler je u 20 sati priznao poraz na ovome ratištu i Mostar je pjevao, ali i žalio jer u grad se nije vratilo mnogo onih koji su pošli u borbu za slobodu. Svaki osmi stanovnik tadašnjeg Mostar izgubio je život u antifašističkoj borbi, preko 700 boraca i 1.500 civilnih žrtava fašizma.

Ovo je između ostalog naglašeno na Partizanskom spomen-obilježju u Mostaru s pitanjem zaslužuje li spomenik boraca za slobodu naroda biti oskrnavljen.

Predsjednik SABNOR-a Mostar Ibrahim Husković, koji je i organizator obilježavanja 71. godišnjice oslobođenja Mostara, je naglasio kako je Mostar bio antifašistički grad na koji bila ponosna i čitava Europa.

“U odnosu na broj stanovnika najveći je broj žrtava Mostar dao. Tako da je Mostar dao 700 poginulih boraca i 14 narodnih heroja”, naglasio je Husković te podsjetio kako se ovaj dan u gradu na Neretvi slavio na svečan način sve do zadnjeg rata.

Uručivale su se februarske nagrade, održavali turniri Veleža, uz brojne svečane aktivnosti među kojima u i dječji festival.

U okviru obilježavanja 71. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma delegacije SABNOR-a BIH, predstavnici svih boračkih organizacija Mostara i HNK-a, te brojni građani položili su cvijeće na spomen obilježje palim borcima na Musali, obješenim patriotima u Liska ulici i na mezarju Šehitluci.