Iranske kompanije izrazile spremnost za prisustvo na bh. tržištu

Seyad Hossein Rajabi

Iran je uspio ponovo da stupi na svjetsku ekonomsku scenu, poručio je danas iranski ambasador u Bosni i Hercegovini Seyad Hossein Rajabi komentarišući nedavno ukidanje ekonomskih sankcija prema Iranu koje se, prema mišljenju mnogih, mora iskoristiti kao prilika za ekonomski razvoj te zemlje i uspostavu sigurnosti i stabilnosti u regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je kazao, nakon izjava Frederice Mogherini, visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, i iranskog ministra vanjskih poslova Javada Zarifa, 16. januara ove godine, već je normalizovana privredno-ekonomska veza Irana sa drugim zemljama, tačnije svjetskim tržištem. Od tada je, ističe Rajabi, ukinuto šest rezolucija UN-a o sankcijama protiv Irana, kao i ekonomske sankcije, brodarstva, transporta…

“Iran je uspio ponovo da stupi na svjetsku ekonomsku scenu. Imovina Irana je odblokirana”, naglasio je Rajabi.

Ambasador Rajabi je govoreći o iranskom nuklearnom programu kroz historiju kazao da je nakon osnivanja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) 1975. godine Iran postao njena članica.

“S obzirom na ogromni teritorij koji ima država Iran, kao i činjenicu da veći dio tog teritorija čini pustinja i dijelovi sa malom količinom padavina, ova zemlja ima potrebu za miroljubivu upotrebu nuklearne energije”, istakao je Rajabi.

Podsjetio je i na to da je nakon usvajanja zajedničkog akcionog plana između Irana i zemalja članica grupe 5+1 (Njemačka, Rusija, Kina, Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija), Vijeće sigurnosti UN-a u julu 2015. izglasalo da se ukinu sve ranije odluke o sankcijama te da se postavi novi program.

Ipak, ova odluka uključila je i mehanizam koji omogućava ponovno uvođenje starih sankcija. Prema ovoj odluci, tokom idućih pet godina će ostati embargo UN-a za prodaju i izvoz teškog konvencionalnog oružja, a embargo na trgovinu balističkih raketa će biti na snazi još osam godina. Tokom ovog perioda, zemlje koje budu željele vršiti prodaju balističkih raketa ili konvencionalnog oružja, to će moći uraditi samo uz dozvolu Vijeća sigurnosti UN-a.

Ako se Iran bude pridržavao sporazuma do kraja, odnosno ako to potvrdi IAEA, u roku od deset godina trebale bi biti ukinute sve sankcije ovoj zemlji i tako bi sa dnevnog reda Vijeća trebao biti u potpunosi izbačen član “Iranski nuklearni program”.

U slučaju da dođe do kršenja sporazuma od strane Irana, te ako to bude dokazano uz sve neophodne procedure, dolazi do automatskog vraćanja starih sankcija.

“Tokom svih ovih godina, koliko je aktuelno pitanje iranskog nuklearnog programa, ovaj program je permanentno bio pod nadzorom IAEA-e”, poručio je Rajabi.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome šta ukidanje sankcija znači u kontekstu BiH, Rajabi je podsjetio da je u Teheranu nedavno boravila i privredna delegacija iz BiH na čelu sa ministrom Mirkom Šarovićem.

“Iransko tržište sa 76 miliona stanovnika sigurno je da može da prihvati određene proizvode iz BiH, a iranske investicijske kompanije su izrazile spremnost za prisustvo na bh. tržištu. Smatramo da postoje ogromni kapaciteti za saradnju dviju zemalja u oblasti industrije, privrede i investicija”, istakao je Rajabi.

Naglasio je da je odblokiran iranski novac koji je bio blokiran u evropskim zemljama i Americi, a koji će biti korišten za investicije i implementaciju infrastrukturalnih projekata u zemlji.

Govorio je i o odnosima Irana i Saudijske Arabije, kazavši da su dobrosusjedski odnosi jedan od glavnih prioriteta Irana. Rajabi je napomenuo kako u regionu postoje velike zemlje, poput Turske, Egipta i Saudijske Arabije, koje imaju veliki uticaj na regionalna dešavanja.

“Mi sa naše strane radimo na jačanju i širenju saradnje sa Saudijskom Arabijom, ali to iziskuje promjenu politike i ponašanja te zemlje u smislu da se ne izazivaju nove tenzije u regionu”, poručio je Rajabi.

Dodao je kako iranski raketni program nema veze sa iranskim nuklearnim programom i da neće uticati na provedbu postignutog nuklearnog sporazuma.

O uticaju ukidanja sankcija na stav Irana u vezi sa krizom u Siriji, Rajabi je kazao kako je njegova zemlja aktivno učestvovala u rješavanju te krize i prije i nakon ukidanja sankcija te da su spremni da pomognu toj zemlji.