Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo trgovine zaustavilo “rat” benzinskih pumpi u Ljubuškom

ljubuski-pumpa

Proteklog vikenda u Ljubuškom je došlo do “rata cijenama” između nekoliko benzinskih pumpi koji je rezultirao padom cijena goriva i do 30 feninga po litri, a taj “naftni rat” zaustavilo je Federalno ministarstvo trgovine.

Kako je u izjavi za Fenu kazala šefica Odjela za cijene Federalnog ministarstva trgovine Lela Glibo, benzinska pumpa TiOil u Ljubuškom protekle sedmice dostavila je Ministarstvu OPC obrazac o promjeni cijena goriva koje su na snagu stupile 16. januara i koje su trebale biti važeće najmanje tri dana, odnosno do dostavljanja novog OPC obrasca o promjeni cijena.

Međutim, u posljednja tri dana cijene su u više navrata snižavane pa je u jednom trenutku litra dizela koštala 1,26 KM. Kako je kazala Glibo, problem je što firma TiOil nije dostavila nove obrasce za promjenu cijena.

Nakon toga Federalno ministarstvo trgovine uputilo je dopis Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, koja je na teren uputila inspektora, nakon čega su cijene izjednačene s onima koje su bile važeće 16. januara.

– U ovom slučaju sporna je procedura snižavanja cijena i neizdavanje fiskalnih računa, a imaju li vlasnici pumpi interesa po tim cijenama prodavati gorivo ili su ga prodavali ispod cijene, mi u to ne možemo ulaziti – kazala je Glibo, dodavši kako je moguće da se radilo o obračunu vlasnika benzinskih pumpi koji su na ovaj način željeli privući kupce.

Govoreći o cijenama naftnih derivata u Federaciji BiH, Glibo je kazala kako je u odnosu na šesti mjesec protekle godine cijena goriva u Federaciji pala za oko 30 posto te da će se taj trend nastaviti i sljedećih dana.

– Trgovci naftnim derivatima dostavili su Ministarstvu prijedloge novih cijena i sljedećih sedam dana možemo očekivati od pet do deset feninga jeftinije gorivo u cijeloj Federaciji BiH – kazala je šefica Odjela za cijene Federalnog ministarstva trgovine Lela Glibo.