Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Isović: Porezna uprava treba biti pravedna, efikasna i transparentna

Šerif Isović

Porezna uprava treba biti pravedna, efikasna, racionalna i transparentna institucija. Ovakvu Poreznu upravu nećemo ostvariti ni lako, ni brzo, jer su potrebna zakonska rješenja, finansijska i materijalna sredstva i ljudski resursi, rekao je u intervjuu za “Oslobođenje” direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović.

– Kada su u pitanju zakonska rješenja, mišljenja sam da novim zakonom o Poreznoj upravi treba omogućiti da Uprava ima sve preduvjete da bude dobro organizovana, efikasna, racionalna, da bude centar informacija i analiza za upravljanje fiskalnom i budžetskom politikom, da zaposlenici koji u njoj rade budu stručni, moralni, efikasni i zadovoljni. U tom kontekstu, status Porezne uprave treba urediti zakonom tako da Porezna uprava bude samostalan organ uprave, kao što je i UIO. U cilju transparentnijeg i učinkovitijeg poslovanja Porezne uprave, zakonom treba propisati da izvještaj o radu Uprave usvaja Parlament FBiH. Kako se Porezna uprava ne bi bavila samo posljedicama i vozila auto koji maksimalno može da ide 50 km na sat, a neplatiše i utajivači poreza autima od 200 km na sat, neophodno je zakonom propisati da Porezna uprava ima online vezu sa poslovnim bankama radi uvida u dnevne promete računa obveznika poreza. Kad jedan seoski granap može biti na serveru Porezne uprave, zašto ne bi i banka. S druge strane, šta ovoj državi znači kad odu novci, za državu je bolje da su novci u budžetu, a ne da neko ide u zatvor, a novaca nema i još u zatvoru troši budžetski novac – rekao je Isović.

Kako navodi, Upravu treba organizirati da ona ima internu kontrolu i internu reviziju. Također, Uprava treba imati zakonsku obavezu učešća u donošenju propisa koje primjenjuje u svom radu, da predlaže i daje mišljenja na propise iz svoje nadležnosti, da ima jasan i siguran sistem finansiranja i transparentan sistem izvještavanja.

– Uz sve navedeno, Poreznoj upravi treba osigurati normalne radne uvjete, plaće prema radu, kontinuiranu edukaciju zaposlenih da mogu profesionalno, stručno i kvalitetno izvršavati zadatke. Porezna uprava će biti uspješna ako uspije napraviti tim koji će je voditi i tim koji će operativno provoditi zacrtane ciljeve – rekao je Isović.

U Poreznoj upravi će, po njegovim riječima, do kraja godine u mirovinu otići 80 zaposlenika.

– Kada je u pitanju Uprava, odlazak ovog broja zaposlenika u mirovinu zasigurno će se odraziti na rad Porezne uprave. Kada su u pitanju javni prihodi, ovi odlasci će imati značajan uticaj na doprinose i poreze, a time i na budžete fondova: PIO, zdravstva, nezaposlenih i budžete korisnika poreza na dohodak. Pozitivno je što će ovi odlasci otvoriti mogućnost zapošljavanja nezaposlenih. Stoga je neophodno brzo pokrenuti mjere i aktivnosti koje će nadomjestiti ove posljedice. Neophodan nam je brz rast zaposlenosti. Rast zaposlenosti se može pokrenuti efikasnijim radom svih kontrolnih organa, suzbijanjem rada nacrno i mjerama politike zapošljavanja koje će u kratkom roku potaknuti povećanje broja zaposlenih. Međutim, jako je važno da ovaj povećani broj radnika bude posljedica rasta obima privrednih aktivnosti i novih vrijednosti koje će imati prođu na tržištu, a ne samo zapošljavanje radi gašenja socijalnih požara – kaže Isović.

Odogvarajući na upit da li je zadovoljan provedenim akcijama koje je PUFBiH provela otkako je na funkciji direktora, a koje su imale za cilj otkrivanje neprijavljenih radnika, Isović je istaknuo da se uspjeh svih nas, pa i uspjeh Porezne uprave, treba mjeriti prema ciljevima koje želimo postići.

– Ja imam tekuće ciljeve, ciljeve na kraći i duži rok. U ovom kratkom roku Uprava je primjenjivala kombinirani sistem nadzora. U ovom konceptu nadzora Uprava je izvršavala brze kontrole kojima smo željeli da u kratkom roku podignemo autoritet Uprave, smanjimo rad nacrno, smanjimo neevidentiranje prometa putem fiskalnih uređaja i rad bez odobrenja. Cilj nam je bio da ovim aktivnostima što brže i efikasnije utičemo na povećanje discipline poreznih obveznika i brže punjenje budžeta. Samo tokom sedam brzih akcija na području cijele Federacije izvršeno je 1.668 inspekcijskih nadzora. U ovim kontrolama su otkrivena 592 radnika koja su radila nacrno, otkriveno je 125 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad, a zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćena su 234 objekta i izdato 940 prekršajnih naloga po kojima su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 2.320.350 KM – istaknuo je direktor PUFBiH.

Ove rezultate, kako je dodao, u Upravi smatraju vrlo dobrim i postignutim u veoma kratkom vremenu.

– Ali zašto biti vrlo dobar, kad možete biti i odlični, a za odličan rezultat trebaju nam bolji resursi. Cilj nam je bio pokrenuti aktivnost za sprečavanje sive ekonomije i to smo pokrenuli. Međutim, za uspješnije sprečavanje sive ekonomije, mora se napraviti bolji pravni okvir i sinergija sa drugim kontrolnim organima, prije svega sa federalnom i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove koje su također nadležne za provođenje ovih aktivnosti. Neophodne će biti zajedničke i koordinirane aktivnosti koje bi dale daleko veće efekte u povećanju discipline poreznih obveznika, a time i povećanje naplate javnih prihoda Moramo osigurati saradnju sa sudovima da naši prekršajni nalozi budu rješavani po hitnom postupku, jer šta imamo od sankcija koje dođu nakon nekoliko godina…Moram naglasiti da osnovni cilj Porezne uprave nije kažnjavanje, pečaćenje i zatvaranje objekata. Cilj Uprave je da svaki porezni obveznik samostalno, bez prisile, ispunjava obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika. Uprava je u prošlom mjesecu prikupila cirka 320 miliona maraka poreza, međutim, ja bih bio zadovoljniji da je nivo porezne discipline takav da su obveznici sami uplatili 450 miliona, a da Uprava nije izrekla nijednu naprijed rečenu sankciju, rekao je u intervjuu za “Oslobođenje” direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović.