Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prezentacija u Sarajevu

Istraživanje i eksploatacija nafte i plina u FBiH: Uskoro javni oglas za zainteresovane kompanije

20191001_2_38501428_48071700_Web (1)

Ovaj proces traje još od 2015. godine, sada smo u fazi finalizacije, dakle idemo u javnu promociju, iza toga u javni oglas

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalni zavod za geologiju i konsultantska kompanija IHS Global Ltd iz Londona organizovali su danas u Sarajevu prezentaciju potencijala blokova za koje se raspisuje koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Federaciji BiH, kao i zakonskih i fiskalnih uslova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tom prilikom federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je istakao da će se u naredne tri sedmice održati slične prezentacije u Ankari (od 3. do 6. oktobra), Londonu (8. i 9. oktobar) i Budvi (23. i 24. oktobar). Planirano je da nakon prezentacije u Londonu bude raspisan javni konkurs, a da će rok za prijavu zainteresovanih naftnih kompanija biti šest mjeseci.

Vlada FBiH je još 2015. godine ušla u korekciju zakona o eksploataciji i istraživanju nafte i plina i u zakonski okvir definisala klauzulu po kojoj je u mogućnosti da izabere jednu međunarodnu akreditovanu kompaniju, kao što je IHS market, i da je oni vode kroz proceduru javnog oglasa.

“Svjedoci smo da je IHS jako profesionalno prezentovao kompletnu hronologiju od prvog do zadnjeg koraka, od zakonskih do fiskalnih, od programa rad, od faza po određenim blokovima šta je sve zakonska i druga obaveza svih budućih strateških investitora. Prezentovana su četiri potencijalna nalazišta ili četiri bloka“, kazao je Džindić i naglasio da se radi o područjima u opštinama Orašje, Odžak, te o Tuzlanskom bazenu i području Dinarida.

Ministar Džindić je dodao da će Vlada FBiH sa četiri spomenuta polja, zajedno sa IHS-om, ići u javni oglas.

“Ovaj proces traje još od 2015. godine, sada smo u fazi finalizacije, dakle idemo u javnu promociju, iza toga u javni oglas. Očekujemo da do februara 2020. godine javni oglas bude završen i da izaberemo stratešku kompaniju, koja će doći na područje Federacije BiH i izvršiti istraživanje i eksploataciju nafte i plina“, pojasnio je Džindić.

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH od projekta očekuje dugoročno potpisan stabilan ugovor sa nekom od kompanija iz naftnog biznisa, visok stepen istražnih radova u cilju pronalaženja ekonomski interesantnih rezervi nafte i plina, rezervni kvalitet nafte i plina kao osnove za jačanje privrede i planiranje izgradnje savremenih energetskih objekata i infrastrukture, primjena naprednih naučnih i tehnoloških metoda pri istraživanju i eksploataciji, te na kraju usavršavanje i upošljavanje domaćih kompanija i domaće radne snage, što je, vjerovatno, i najbitnije.

“Što se tiče interesa i zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina propisana je naknada na sljedeći način: 18 posto budžet opštine gdje se radi prostor koncensije, 19 posto budžet kanton gdje se nalazi prostor koncesije, 23 posto budžet Federacije BiH, 15 posto za budžete svih ostalih kantona federacije raspoređeno jednako prema svima, i dva posto za Fond za istraživanje nafte i plina za prostor Federacije“, istakao je Džindić.

Jim Thomas, predstavnik konsultanta IHS market iz Londona, predstavio je svoju kompaniju kao međunarodnu u kojoj je uposleno 16.000 ljudi i čiji je godišnji promet oko četiri milijarde dolara.

“IHS market je informacijska kompanija, to znači da se zapravo bavimo konsaltingom i istražujemo različite oblasti kako bismo zemljama pomogli prilikom donošenja strateški važnih odluka. Ekipa iz naše firme koja je radila ovdje i u Londonu imala je ulogu da pomognemo ovoj zemlji u smislu da se kompanije iz oblasti nafte i plina odluče da ulože novac u Federaciju BiH. Trebamo da pružimo i podršku i pomoć u smislu kontrole rizika koji postoji za potencijalne ulagače. Dakle, da im pomognemo da procjene eventualne rizike kako bi mogli u slučaju ulaganja imati uspješan poslovni poduhvat“, objasnio je Thomas i dodao:

“Razgovarali smo o mjerama i aktivnostima koje su provedene proteklih mjeseci. Sarađivali smo sa pravnom kompanijom odavde kako bi izradili nacrt modela ugovora o koncesiji koji bi se koristio, kao o i smjernice za potencijalne ulagače da procjene eventualne rizike i prednosti ulaganja u FBiH. Mislim da smo uspjeli da prikažemo FBiH kao isplativu i perspektivnu lokaciju za ulaganje.“

Hazim Hrvatović, direktor Federalnog zavoda za geologiju, naglasio je da se radi o veoma transparentnom projektu, te da su četiri bloka koji će biti predmet javnog nadmetanja proizašla iz analize svih dosadašnjih podataka o rezultatima istraživanja nafte i plina u posljednjih 130 godina.

“Svi ti podaci se nalaze u Federalnom zavodu za geologiju u sobi sa podacima i biće dostupni naftnim kompanijama kada se raspiše javni oglas za dodjelu koncesije“, kazao je Hrvatović.

On je istakao da svi dosadašnji rezultati istraživanja u četiri bloka jeste da postoji opravdanost za nastavak istraživanja nafte i plina.

Nakon što se okonča javni poziv, čiji je rok za prijavu šest mjeseci, Vlada FBiH formiraće komisiju koja će otvoriti i ocijeniti sve pristigle ponude. Također, biće formirana i komisija od strane Parlamenta Federacije BiH u kojoj će biti predstavnici oba parlamenta i jedan predstavnik Vlade FBiH, koja će pratiti pregovore sa naftnom kompanijom sve do prijedloga ugovora koji će ići kao prijedlog na Vladu, a zatim na usvajanje Parlamentu.

“Rok za istraživanje, kada se potpiše ugovor za koncesiju, zakonom je predviđen na šest godina. Međutim, naftna kompanija ukoliko pronađe u prvoj ili drugoj godini ekonomsko interesantno nalazište ona može to ubrzati i završiti istraživanja vrlo brzo“, rekao je Hrvatović.

Naglasio je da je tenderom predviđeno izvođenje istraživanja u dvije faze. Prva faza tri godine, gdje će se izvršiti određena istraživanja tokom kojih kompanija može napustiti istraživanje ukoliko dođe do rezultata da se njoj ne isplati dalje raditi. Druga faza predviđa istražna bušenja i također je predviđeno trajanje od tri godine.

“Koncesija za eksploataciju dodjeljuje se na 25 godina, tako je perdviđeno Zakonom o istraživanju i eksploataciji nafte i plina sa mogućnošću produženja za sljedećih 12,5 godina“, pojasnio je Hrvatović.

Na prezentaciji su učestvovali zvaničnici Vlade FBiH, Vijeća ministara BiH, federalnih i državnih ministarstava, predstavnici stručne javnosti i akademske zajednice. Promocija je organizovana radi upoznavanja šire javnosti o projektu od velikog značaja prije raspisivanja javnog poziva. Skup je na početku pozdravio federalni premijer Fadil Novalić, a prvoj sesiji je prisustvovao i Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH.