osmišljavanje gradova budućnosti

IT Girls inicijativa organizovala Ljetnu školu digitalnih vještina

IT Girls Ljetna skola

Dvadeset djevojčica uzrasta od 13 do 15 godina dobilo je priliku da otkrije svijet virtualne realnosti (VR) i 3D modeliranja, te da kroz rad sa ekspertima i eksperticama iz oblasti VR tehnologija kreiraju projekat, s ciljem predstavljanje svoje vizije Banje Luke kao grada budućnosti

IT Girls inicijativa je zajednička inicijativa tri UN agencije (UNDP, UNICEF i UN Women), koja uz podršku Švedske radi na tome da omogući mladim djevojkama i ženama pristup tehnologiji i usvajanju novih digitalnih vještina potrebnih u 21. vijeku, podizanju svijesti o značaju većeg učešća žena i djevojaka u sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT), te povećanju ekonomskih mogućnosti za žene na tržištu rada.

Prva IT Girls Ljetna škola za djevojčice organizovana je 2019. godine u Sarajevu za sticanje vještina kodiranja i robotike sa ciljem osmišljavanja projekata za Sarajevo kao pametni grad. U cilju proširenja daljnjeg iskustva, ove godine je organizovana druga Ljetna škola u Banjoj Luci.

U saradnji sa Future City inicijativom i DigitalBIZ projektom, zajedno sa Udruženjem za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine (DIGI.BA), IT Girls su organizovale Ljetnu školu u Banjoj Luci u trajanju od 10 dana, u prostorijama Inovacionog Centra Banja Luka.

Dvadeset djevojčica uzrasta od 13 do 15 godina dobilo je priliku da otkrije svijet virtualne realnosti (VR) i 3D modeliranja, te da kroz rad sa ekspertima i eksperticama iz oblasti VR tehnologija kreiraju projekat, s ciljem predstavljanje svoje vizije Banje Luke kao grada budućnosti.

“IT Girls Ljetna škola bila je posebno iskustvo za mene. Naviknuta na rad sa studentima, energija ovih djevojčica bila je izazov i zadovoljstvo. Njihova kreativnost vraća nadu u budućnost. Virtualna realnost je definitivno novi medij i sada imamo 20 djevojčica koje to razumiju”, istaknula je prof. Selma Rizvić, edukatorica IT Girls Ljetne škole.

Članice tima IT Girls inicijative nastavljaju vrijedno raditi na edukaciji i involviranju mladih žena i djevojaka u svijet informatike kroz veliki broj aktivnosti planiranih do kraja godine.

Više informacija o IT Girls aktivnostima se nalazi na IT Girls društvenim mrežama, Facebook stranici ili Instagram profilu, kao i na web stranici www.itgirls.ba.