Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saradnja SAD-a i Zapadnog Balkana

Iz BiH se u SAD najviše izvoze oružje i municija, te namještaj i madraci

sad zapadni balkan konferencija

Prema podacima VTKBiH, u devet mjeseci ove godine izvoz u SAD je iznosio 136,8 miliona KM, a prve dvije izvozne stavke su oružje i municija, te namještaj, posteljina i madraci

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) je objavila da će povodom posjete poslovne delegacije Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Privredna komora Srbije organizovati regionalni događaj pod nazivom „Novi put i prilike za saradnju SAD-a i regiona Zapadnog Balkana“, koji će biti održan 2. novembra u Beogradu.

– Uzimajući u obzir sastav delegacije američkih privednika, taj događaj je velika prilika za sve kompanije iz regiona, pa tako i bosanskohercegovačke, da uspostave nove kontakte i eventualnu poslovnu saradnju sa kompanijama iz SAD-a koje su izrazile veliki interes za naš region – istakli su iz VTKBiH.

Programom konferencije predviđena su dva radna panela o IT industriji i energetici nakon čega će biti održani B2B sastanci američkih i kompanija zapadnobalkanske šestorke.

Učešće na konferenciji je besplatno, dok su troškovi smještaja i puta u sopstvenoj režiji. VTKBiH je pozvala kompanije koje su zainteresovane za učešće na predstojećem događaju, da se registruju putem linka https://wb-usa-conference.talkb2b.net/

Izvoz iz BiH u SAD bio je više nego udvostručen u deset mjeseci 2021. u odnosu na 2020. godinu. Prema podacima VTKBiH, u devet mjeseci ove godine izvoz u SAD je iznosio 136,8 miliona KM, a prve dvije izvozne stavke su oružje i municija, te namještaj, posteljina i madraci. BiH iz SAD-a najviše uvozi mineralna goriva i plastične mase, a ukupan uvoz je u devet mjeseci iznosio 246,8 miliona KM.