mjesec juni

Iz Zavoda za statistiku kažu da je prosječna plata u RS-u 958 KM

marke novac

Prosječna neto plata u junu u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je veća za 5,3 odsto, a realno za 6,8 odsto, dok je u odnosu na maj 2020. godine nominalno veća za 0,9 odsto, a realno za 0,7 odsto

Prosječna mjesečna plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj isplaćena u junu iznosila je 958 KM, dok je prosječna mjesečna bruto plata iznosila 1.489 KM, podaci su Zavoda za statistiku.

Najviša prosječna neto plata u junu od 1.434 KM isplaćena je u području finansijske djelatnosti i oblasti osiguranja, a najniža 657 KM u građevinarstvu.

Prosječna neto plata u junu u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je veća za 5,3 odsto, a realno za 6,8 odsto, dok je u odnosu na maj 2020. godine nominalno veća za 0,9 odsto, a realno za 0,7 odsto.

U junu ove godine, u odnosu na jun prošle godine, nominalni rast plate nakon oporezivanja zabilježen je u svih 19 područja, od čega najviše u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 14,2 odsto, te poslovanju nekretninama 11 odsto.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u junu su u prosjeku niže za 1,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su u odnosu na maj ove godine više za 0,2 odsto.

Najveći godišnji rast cijena imali su alkoholna pića i duhan 5,5 odsto, rekreacija i kultura 2,7 odsto, te hrana i bezalkoholna pića 1,1 odsto.

Najveći pad cijena na godišnjem nivou u junu zabilježen je u oblasti prevoza 12,9 odsto, te odjeće i obuće 9,4 odsto.