Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Od sutra pojačana kontrola vozača električnih trotineta

elektricni trotinet (1)

Ističu da će električni trotineti, koji se koriste suprotno zakonskim propisima, biti privremeno oduzeti

Pripadnici Policijske uprave Banja Luka će u okviru preventivne kampanje republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova “Vozi oprezno – putuj bezbjedno” od sutra do nedjelje, 26. jula, pojačano kontrolisati učesnike u saobraćaju sa akcentom na vozače bicikala, mopeda, lakih motocikala, motocikala i električnih trotineta.

U saopštenju ove uprave se navodi da će pažnja biti usmjerena na korištenje električnih trotineta u javnom saobraćaju, a u slučaju da se zateknu na kolovozu, vozači će biti sankcionisani.

“S obzirom na to da je u proteklom periodu evidentirana saobraćajna nezgoda sa posljedicama po lica u kojoj je dijete upravljalo električnim trotinetom, kao i da ih se u saobraćaju koristi sve veći broj, napominjemo da njihov pojam nije zakonski definisan te da se ovi trotineti smatraju sredstvima za igru i zabavu. Mogu se koristiti na privatnim posjedima i na površinama za igru, te izuzetno na trotoarima ukoliko se kreću brzinom ljudskog hoda i na način da ne ugrožavaju pješake”, navode iz ove uprave.

Iz uprave ističu da će električni trotineti, koji se koriste suprotno zakonskim propisima, biti privremeno oduzeti.

“Pažnja će biti usmjerena i na vozače bicikala, jer su evidentirani česti njihovi prekršaji koji se odnose na vožnju trotoarom, kao i na činjenicu da prilikom prelaska pješačkog prelaza ne silaze sa bicikla. Uz to, od prvog sumraka ne nose svjetloodbojne prsluke, a na javnom putu bicikla voze djeca mlađa od 12 godina”, navode iz ove uprave.