BiH

Banja Luka

Od sutra pojačana kontrola vozača električnih trotineta

22/07/2020

Ističu da će električni trotineti, koji se koriste suprotno zakonskim propisima, biti privremeno oduzeti

Pripadnici Policijske uprave Banja Luka će u okviru preventivne kampanje republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova “Vozi oprezno – putuj bezbjedno” od sutra do nedjelje, 26. jula, pojačano kontrolisati učesnike u saobraćaju sa akcentom na vozače bicikala, mopeda, lakih motocikala, motocikala i električnih trotineta.

U saopštenju ove uprave se navodi da će pažnja biti usmjerena na korištenje električnih trotineta u javnom saobraćaju, a u slučaju da se zateknu na kolovozu, vozači će biti sankcionisani.

“S obzirom na to da je u proteklom periodu evidentirana saobraćajna nezgoda sa posljedicama po lica u kojoj je dijete upravljalo električnim trotinetom, kao i da ih se u saobraćaju koristi sve veći broj, napominjemo da njihov pojam nije zakonski definisan te da se ovi trotineti smatraju sredstvima za igru i zabavu. Mogu se koristiti na privatnim posjedima i na površinama za igru, te izuzetno na trotoarima ukoliko se kreću brzinom ljudskog hoda i na način da ne ugrožavaju pješake”, navode iz ove uprave.

Iz uprave ističu da će električni trotineti, koji se koriste suprotno zakonskim propisima, biti privremeno oduzeti.

“Pažnja će biti usmjerena i na vozače bicikala, jer su evidentirani česti njihovi prekršaji koji se odnose na vožnju trotoarom, kao i na činjenicu da prilikom prelaska pješačkog prelaza ne silaze sa bicikla. Uz to, od prvog sumraka ne nose svjetloodbojne prsluke, a na javnom putu bicikla voze djeca mlađa od 12 godina”, navode iz ove uprave.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.