Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbor najboljeg TV kanala: Gledaoci odabrali Al Jazeeru Balkans

aljazeera

Entuzijazam i predanost radu bili su presudni za pobjedu medijske kuće Al Jazeera Balkans sa sjedištem u Sarajevu u konkurenciji prestižnih svjetskih televizijskih kuća. Najveći globalni komercijalni satelitski operater Eutelsat nagradom People’s Choice Al Jazeeru Balkans proglasio je najboljim kanalom, a glasali su gledaoci širom svijeta.

Al Jazeera Balkans je prvi TV kanal s prostora Balkana koji je dobio Eutelsatovu prestižnu nagradu, ali i prvi kanal Al Jazeera mreže koji je dobio ovu nagradu, što je čini još izuzetnijom, ističe u razgovoru za Anadolu Agency (AA) generalni direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić, dodajući kako ta nagrada kao kruna dosadašnjeg rada nije došla slučajno.

– Igra s najjačima –

Put koji je Al Jazeera Balkans prešla, od postanka 2011. godine do danas, nije bio lagan, već ispunjen izazovima.

Đođić je 30. oktobra na svečanosti u Rimu preuzeo nagradu i tako medijsku kuću na čijem je čelu svrstao u sami vrh ispod kojeg su se našli televizijski giganti poput CCTV Newsa, Euronewsa, France 24, i24 News, Rai News 24 i drugih.

“Eutelsatova nagrada koju smo dobili na gala večeri ‘Noć satelita’ mreži Al Jazeera, posebno Al Jazeeri Balkans, znači jako puno. Podsjetio bih da je ova zemlja prije 20 godina izašla iz rata s potpuno uništenim kapacitetima svake vrste, od materijalnih, infrastrukturnih do onih najtežih – ljudskih. Posebno mladi ljudi, cijele generacije su nestale i mi smo imali jednu veliku historijsku rupu u mogućnosti proizvođenja dobrih stvari. Tad smo sanjali o osnovim potrebama i one su nekako došle. A kad su došle, pokušali smo zaigrati s najjačima”, istakao je Đođić.

tarik djodic

Osim nagrade People's Choice, Al Jazeera Balkans se našla među pet finalista u kategoriji za najboji programski sadržaj sa svojim dokumentarnim filmom “Putnici / Balkanska ruta”, koji prati priču izbjeglica, a koju je krajem 2014. snimio reporter Marin Veršić.

“Eutelsat ima 34 satelita posredstvom kojih svoj program emituje približno 5.600 televizijskih kanala širom svijeta. Dobiti nagradu People's Choise u takvoj konukrenciji je nešto što bih u ovom trenutku mogao uporediti s Oskarom. Ne bih rekao da se mi izdvajamo od ostalih. U toj konkurenciji mi smo jedan od igrača i to je veliko priznanje. Morate biti i entuzijasta i to je ono što nas je ovdje izdvojilo”, kazao je Đođić.

– Al Jazeera Balkans ovog mjeseca obilježava četiri godine postojanja –

Al Jazeera Balkans je simboličnog datuma, 11. 11. 2011. godine započela emitovati program, aktuelne vijesti i zbivanja za gledaoce regije: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova i Slovenije. Osim centralnog studija u Sarajevu, regionalni centri otvoreni su u Zagrebu, Beogradu i Skoplju, a dopisnici izvještavaju iz Brisela, Vašingtona te Banje Luke, Niša, Podgorice i Prištine.

Osim što gledaocima u regiji donosi globalne i regionalne vijesti i teme, Al Jazeera Balkans izvještava i o događajima s Balkana za druge programe Al Jazeere.

“Al Jazeera Balkans je na ovim prostorima postavila standarde objektivnog i nepristrasnog izvještavanja, ali i najviše tehničke standarde. Drago nam je kada vidimo druge medije koji nas na neki način imitiraju ili pokušavati imitirati, jer jedino zdrava konkurencija može svima koristiti“, kazao je Đođić.

Prema njegovim riječima, projekti i planovi zacrtani na početku ostvareni su, a kolektiv kuće ima i nove planove.

“Ostvarili smo sve, i više od toga. Kada smo počinjali, nismo mogli naslutiti da ćemo otići ovako daleko. Danas je Al Jazeera Balkans u milionima kuća širom regije, prihvaćena je u svim zemljama u kojima emitujemo naš program. Voljeli bismo neku ozbiljniju konkurenciju, nekoga s kim bismo se mogli malo više porediti. Uz svo poštovanje kolega, mislimo da mi i dalje diktiramo profesionalne standarde. S optimizmom gledamo u budućnost. Prvi projekt koji ćemo veoma brzo lansirati je novi studio u Sarajevu, virtualni 3D VR studio koji će biti novi izazov za sve naše ljude, ali i novi standard”, kazao je Đođić.

Al Jazeera Balkans je od 2011. do danas imala višemilionska ulaganja, a i u budućnosti će nastaviti investirati u ljudske te tehničke i tehnološke resurse, kao i produkciju dokumentarnih filmova.

“Al Jazeera je news televizija, a raditi news program je skupo. Cijelu operaciju pokrivamo s otprilike 220 ljudi, a 180 njih je stacionirano u Sarajevu. Kada ljudima date sigurnost te fer i profesionalno okruženje, onda se i bijela kuga ispravlja. Od 2011. smo u timu Al Jazeere Balkans dobili 80 beba. Mi godišnje, u prosjeku, plaćajući sve poreze i doprinose, izvdojimo tri budžeta Grada Sarajeva. Ulaganja koja su bila u protekle četiri godine mjere se desecima miliona eura”, rekao je Đođić.