Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Edward Ferguson: Vijeće ministara dobro radi

edward ferguson

Promjene se neće desiti ako se ljudi samo nadaju tome. Moraju ih zahtijevati od svojih političkih vođa i na izborima ih smatrati odgovornima kako za njihove uspjehe, tako i za neuspjehe, izjavio je u intervjuu za novi broj magazina Novo vrijeme ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson.

Ferguson naglašava da politička i ekonomska stabilnost idu ruku pod ruku.

– Investitori žele sigurnost. Ali, u Federaciji BiH smo nekoliko mjeseci imali manjinsku vladu, a u Republici Srpskoj slušamo zapaljivu retoriku skoro svaki dan, svjedoci smo da se preferiraju političke igre kakva je i ovaj nepotrebni i neustavni referendum umjesto stvarnog rada na realizaciji reformi – rekao je on.

Kad političari i njihove stranke, dodao je, budu voljni konstruktivno raditi zajedno, bit će moguć i stvarni napredak, usprkos svim izazovima i složenosti vašeg političkog sistema.

– Smatram, naprimjer, da Vijeće ministara dobro radi i da je postiglo određene važne uspjehe, kakvo je otvaranje novih mogućnosti trgovine s Evropskom unijom. Nažalost, nacionalizam koji vodi ka podjelama još je efikasna politička taktika u BiH. Ipak, prazna retorika ne donosi ručak na sto i ne otvara radna mjesta za vašu djecu – kazao je, između ostalog, Ferguson za Novo vrijeme.