Izetbegović: Velike šanse za BiH na svjetskom halal tržištu

izetbegovic sajam

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović posjetio je danas međunarodni sajam halal industrije Sarajevo halal sajam 2018, obišao štandove i razgovarao sa izlagačima iz različitih zemalja.

– Moji utisci o SHF-u su jako pozitivni. Prisutni su proizvođači sa svih strana svijeta – rekao je Izetbegović.

Nakon obilaska sajma, Izetbegović je istakao da je halal proizvodnja šansa za Bosnu i Hercegovinu.

– Uvozimo 50 posto hrane, a 50 posto naše zemlje je neobrađeno. Naše zemljište je čisto, nije zagađeno. Imamo potrebne količine vode. Halal tržište raste i u tome vidim veliku šansu. Danas sam saznao i neke detalje u vezi sa halal proizvodnjom – poručio je Izetbegović.

Sarajevo halal sajam 2018 organizira Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i Islamskom razvojnom bankom (IsDB), a okupio je učesnike iz više od 40 zemalja, te oko 100 izlagača iz cijelog svijeta.

Tokom tri dana trajanja sajma bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske, Malezije, Bahreina, Libije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopćeno je iz BBI banke.