Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MUPRS: Kontakt tačka za saradnju BiH i Europola ne može biti u DKPT

BiH

mup rs – press

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) tvrde da oni nisu glavni razlog što se odgađa dogovor o lokaciji kontakt-tačke Bosne i Hercegovine za saradnju s Europolom.

Demantuju navode koje je juče iznio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, da kontakt tačka treba da bude samo u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT).

Iz entitetske policije dodaju da je Uredbom o Europolu definisano da su „nadležna tijela država članica” za saradnju sa Europolom sva policijska tijela i druge službe za izvršavanje zakonodavstva koje postoje u državama članicama, a koje su prema nacionalnom zakonodavstvu odgovorne za sprječavanje i suzbijanje krivičnih djela, uključujući i ona krivična djela iz nadležnosti Europola.

-Nacionalna kontakt tačka ne može biti u DKPT, jer ta instutucija ne može vršiti istrage krivičnih djela iz mandata Europola, niti ima pristup podacima potrebnim za saradnju sa Europolom, što je očigledno uvidom u nadležnosti iste koje su propisane članom 6. Zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH –navedeno je u saopćenju iz MUP-a RS.

Tvrde i da bi u nacionalnoj tački trebalo da rade predstavnici agencija za sprovođenje zakona u BiH, između ostalog i MUP-a RS, koji ima nadležnost da postupa u otkrivanju i dokazivanju krivičnih djela.

MUPRS sve vrijeme insistira da se, kako dodaju, Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji između BiH i Europola primjeni onako kako je utvrđen i potpisan.